Μια νέα έρευνα υποστήριξε ότι το σχήμα της αμυγδαλής στον εγκέφαλο μπορεί να αποκαλύψει αν ένα άτομο υποστηρίζει συντηρητικές ή φιλελεύθερες ιδέες. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε αν η ιδεολογία ορίζει τη δομή ή το αντίστροφο.

Η έρευνα έγινε από τον καθηγητή Διαμαντή Πετρόπουλο Πεταλά, ερευνητή πολιτικής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Αμερικανικό Κολλέγιο, που δημοσίευσε τα στοιχεία της μελέτης στο περιοδικό iScience του Cell Press.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, ο καθηγητής έγραψε ότι «μια ελαφρώς μεγαλύτερη αμυγδαλή αναδεικνύει την αυξημένη ευαισθησία του εγκεφάλου σε θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη για ασφάλεια, τη μείωση της αβεβαιότητας και της απειλής ή ίσως την πιο προσεκτική επεξεργασία των αρνητικών ερεθισμάτων».

Για να εξαχθούν τα συμπεράσματα, έγιναν εγκεφαλικές σαρώσεις σε 928 Ολλανδούς ενήλικες ηλικίας 19 έως 26 ετών. Οι ερευνητές συνέδεσαν τα εγκεφαλικά δεδομένα με πληροφορίες για την πολιτική των συμμετεχόντων.

Οι εθελοντές ρωτήθηκαν σχετικά με την κοινωνική και οικονομική τους ταυτότητα, όπως το πού θεωρούν τον εαυτό τους σε μια συρόμενη κλίμακα από προοδευτικούς έως συντηρητικούς και με ποιο πολιτικό κόμμα ταυτίζονται. Άλλες ερωτήσεις αφορούσαν την κοινωνική και οικονομική τους ιδεολογία, όπως το πού στέκονται στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ, την ανισότητα του εισοδήματος και την κατανομή των κερδών.

Τα στοιχεία λοιπόν, έδειξαν ότι οι συντηρητικοί διαθέτουν μεγαλύτερη αμυγδαλή και μπορούν πιο εύκολα να εντοπίσουν μια απειλή, αλλά όχι να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα. Αντιθέτως, οι φιλελεύθεροι παρουσίασαν τα ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα.

«Βλέπουμε την ιδεολογία ως ένα σύνθετο, πολυδιάστατο προϊόν που περιλαμβάνει διαφορετικές στάσεις σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα, καθώς και την ταύτιση με προοδευτικά ή συντηρητικά ιδεώδη. Δεν πρόκειται πραγματικά μόνο αριστερά ή δεξιά», είπε ο κ.Πεταλάς.