Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι που πολεμούσαν στον ρωσικό στρατό έχουν πλέον πεθάνει στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε το BBC. Και για πρώτη φορά, οι εθελοντές – πολίτες που εντάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις μετά την έναρξη του πολέμου – αποτελούν πλέον τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης από τότε που ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022, σημειώνει το δημοσίευμα.

Καθημερινά, τα ονόματα των νεκρών στην Ουκρανία, οι νεκρολογίες τους και οι φωτογραφίες από τις κηδείες τους δημοσιεύονται σε όλη τη Ρωσία στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

Το ρωσικό BBC και ο ανεξάρτητος ιστότοπος Mediazona έχουν συγκεντρώσει αυτά τα ονόματα, μαζί με ονόματα από άλλες ανοιχτές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων αναφορών. Οι πληροφορίες είχαν κοινοποιηθεί από τις αρχές ή τους συγγενείς των θανόντων και είχαν αναγνωριστεί ότι πέθαναν στον πόλεμο.

Οι νέοι τάφοι στα νεκροταφεία βοήθησαν επίσης στην παροχή των ονομάτων των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Συνήθως επισημαίνονται με σημαίες και στεφάνια που αποστέλλονται από το υπουργείο Άμυνας. «Έχουμε ταυτοποιήσει τα ονόματα 70.112 Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, αλλά ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος. Ορισμένες οικογένειες δεν μοιράζονται δημόσια λεπτομέρειες για τους θανάτους των συγγενών τους – και η ανάλυσή μας δεν περιλαμβάνει ονόματα που δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε, ούτε τους θανάτους πολιτοφυλάκων στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία», σημειώνει το BBC.

Μεταξύ αυτών, 13.781 ήταν εθελοντές – περίπου το 20% – και οι θάνατοι μεταξύ των εθελοντών ξεπερνούν πλέον τις άλλες κατηγορίες. Οι πρώην κρατούμενοι, οι οποίοι κατατάχθηκαν με αντάλλαγμα την απονομή χάριτος για τα εγκλήματά τους, ήταν προηγουμένως οι περισσότεροι, αλλά τώρα αντιπροσωπεύουν το 19% όλων των επιβεβαιωμένων θανάτων. Οι στρατιώτες – πολίτες (mobilised) που καλούνται να πολεμήσουν αντιστοιχούν στο 13%.

Από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι εθελοντών δεν έχουν πέσει κάτω από 100 και, σε ορισμένες εβδομάδες, «έχουμε καταγράψει περισσότερους από 310 θανάτους εθελοντών».

Όσο για την Ουκρανία, σπάνια σχολιάζει την κλίμακα των θανάτων της στο πεδίο της μάχης. Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρός της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί, αλλά οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε πληροφορίες των ΗΠΑ υποδηλώνουν μεγαλύτερες απώλειες.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν, οι περισσότεροι από τους άνδρες που εγγράφονται προέρχονται από μικρές πόλεις σε περιοχές της Ρωσίας όπου είναι δύσκολο να βρεθεί σταθερή, καλά αμειβόμενη εργασία. Οι περισσότεροι φαίνεται να κατατάχθηκαν οικειοθελώς, αν και ορισμένοι στην Τσετσενία έχουν μιλήσει σε ακτιβιστές και δικηγόρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν κάνει λόγο για εξαναγκασμό και απειλές.

Ορισμένοι από τους εθελοντές δήλωσαν ότι δεν κατάλαβαν ότι οι συμβάσεις που υπέγραφαν δεν είχαν ημερομηνία λήξης και έκτοτε προσέγγισαν δημοσιογράφους που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο για να τους ζητήσουν, ανεπιτυχώς, βοήθεια για να τερματίσουν την υπηρεσία τους.

Οι μισθοί στον στρατό μπορεί να είναι πέντε έως επτά φορές υψηλότεροι από τους μέσους μισθούς σε λιγότερο εύπορα μέρη της χώρας, ενώ οι στρατιώτες λαμβάνουν και κοινωνικές παροχές, όπως δωρεάν φροντίδα για τα παιδιά και φοροαπαλλαγές. Οι εφάπαξ πληρωμές για όσους κατατάσσονται έχουν επίσης επανειλημμένα αυξηθεί σε αξία σε πολλά μέρη της Ρωσίας.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές που πεθαίνουν στο μέτωπο είναι ηλικίας μεταξύ 42 και 50 ετών. Αριθμούν 4.100 άνδρες στον κατάλογο του BBC με περισσότερους από 13.000 εθελοντές. Ο γηραιότερος εθελοντής που σκοτώθηκε ήταν 71 ετών. Συνολικά 250 εθελοντές άνω των 60 ετών έχουν πεθάνει στον πόλεμο.

Η «κρεατομηχανή» του Πούτιν

Η ρωσική στρατηγική της «κρεατομηχανής» συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, σύμφωνα με ρώσους στρατιώτες με τους οποίους μίλησε το BBC.

Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα στέλνει κύματα στρατιωτών για να προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να εκθέσουν τις θέσεις τους στο ρωσικό πυροβολικό. «Πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μοιράζονται στο διαδίκτυο δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται σε ουκρανικές θέσεις με ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό ή υποστήριξη από πυροβολικό ή στρατιωτικά οχήματα», αναφέρει το δημοσίευμα.