Το Politico σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, σημείωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν μετατράπηκε σε Μακιαβέλι, ώστε να παραμείνει μέχρι και το τελευταίο λεπτό στην καρέκλα του πρόεδρου. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο έφερε τη Μαρί Λεπέν ένα βήμα πιο κοντά στην εξουσία.

«Ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε τον πολιτικό θάνατο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πετώντας τους συμμάχους του κάτω από το λεωφορείο», έγραψε το Politico και πρόσθεσε ότι «αψήφησε τους νόμους της βαρύτητας στη γαλλική πολιτική αυτό το καλοκαίρι. Αλλά ποτέ δεν έμοιαζε πιο μόνος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μακρόν τους τελευταίους τρεις μήνες έχασε μια εκλογική αναμέτρηση, στη συνέχεια διέλυσε βιαστικά το κοινοβούλιο και μπήκε χωρίς προετοιμασία σε μια άλλη εκλογική αναμέτρηση, έχασε αυτές τις εκλογές και ακολούθως προκάλεσε εβδομάδες χάους και σύγχυσης, περιμένοντας να διορίσει πρωθυπουργό.

Οι σύμμαχοι του έχασαν δεκάδες έδρες από την αριστερά και την ακροδεξιά, αφού έπαιξε μαζικά στοίχημα για το μέλλον της χώρας και έχασε. Με κάποιον τρόπο, ο ίδιος ο πρόεδρος βγήκε από τα συντρίμμια μελανιασμένος, αλλά φαίνεται να στέκεται στα πόδια του με τον διορισμό του πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ως πρωθυπουργού.

Το Politico εξηγώντας την επιλογή του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού έγραψε ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει ότι θα επιβιώσει η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έφερε, προκαλώντας δριμείες αντιδράσεις.

Ωστόσο, τόνισε ότι «ο Μακρονισμός – η ιδιαίτερη πολιτική του, που είναι ένα μείγμα πραγματισμού και καινοτομίας και η οποία υποτίθεται ότι θα ξεπερνούσε τις παραδοσιακές διαιρέσεις μεταξύ αριστερού και δεξιού κόμματος – φαίνεται να έχει πεθάνει».

Ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ

«Ο Μακρόν δεν είναι πλέον ο πρόεδρος-Δίας που φιλοδοξούσε να είναι, ένα στέλεχος που μένει υπεράνω της αντιπαράθεσης, κυβερνώντας με συμβολικές χειρονομίες που καθορίζουν τους όρους της συζήτησης. Βρωμίζει τώρα τα χέρια του με την επιχείρηση του πολιτικού παζαρέματος και της χειραψίας που είχε προσπαθήσει να αποφύγει. Τώρα είναι, σύμφωνα με τα λόγια του Βάισμπεργκ, απλώς “ένας τύπος που θέλει να κρατηθεί στην εξουσία μέχρι το τελευταίο λεπτό”», πρόσθεσε στη συνέχεια.