Ο επικεφαλής του κέντρου πυρηνικών δοκιμών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι ένα βήμα πριν επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές, κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα δεν έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή από το 1990, ένα χρόνο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά δυτικοί και ρώσοι αναλυτές λένε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορεί να δώσει εντολή για δοκιμή σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής προς τη Δύση, σε περίπτωση που αυτή επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, για να πλήξει τη Ρωσία, κάτι το οποίο συζητείται.

Μία πυρηνική δοκιμή από τη Ρωσία θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες, όπως η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, να ακολουθήσουν, ξεκινώντας μια νέα «κούρσα» εξοπλισμών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες είχαν σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στο πεδίο δοκιμών της Ρωσίας, που βρίσκεται στο απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Νόβαγια Ζεμλιά (Νέα Γη) στον Αρκτικό Ωκεανό, η Σοβιετική Ένωση είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 πυρηνικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της πυροδότησης της πιο ισχυρής πυρηνικής βόμβας που κατασκευάστηκε ποτέ στον κόσμο, το 1961.

Η περιοχή φέρεται να παρακολουθείται στενά από δυτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους για δραστηριότητα, καθώς πέρυσι υπήρχαν ενδείξεις για κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες φαίνονται σε δορυφορικές εικόνες ανοικτού κώδικα.

Ο αντιναύαρχος Αντρέι Σινίτσιν, επικεφαλής της εγκατάστασης, έδωσε μια σπάνια συνέντευξη στην επίσημη εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Rossiyskaya Gazeta», που δημοσιεύθηκε σήμερα, μέρες αφότου ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα θεωρηθεί πως πολεμάει ευθέως με τη Ρωσία εάν επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με δυτικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μίλησε για αντίποινα.

«Το πεδίο δοκιμών είναι έτοιμο για την επανέναρξη δοκιμών πλήρους κλίμακας. Είναι εξ ολοκλήρου έτοιμο. Το εργαστήριο και οι εγκαταστάσεις δοκιμών είναι έτοιμες. Το προσωπικό είναι έτοιμο. Εάν δοθεί εντολή, μπορούμε να αρχίσουμε ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Σινίτσιν.

Εικονιζόμενος με τη ναυτική του στολή δίπλα σε ένα γραφείο, κρατώντας ένα βιβλίο για τον Πούτιν και μια τεράστια, λευκή, πορσελάνινη πολική αρκούδα, ο Σινίτσιν ζωγράφισε την εικόνα μιας εγκατάστασης που διατηρείται σε υψηλή ετοιμότητα και προστατεύεται από επίλεκτα στρατεύματα.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να μην διαταράξουμε την εκτέλεση των κρατικών καθηκόντων. Εάν τεθεί το καθήκον της επανάληψης των δοκιμών, θα πραγματοποιηθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ