Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας Κομισιόν, με Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία να αποτελούν τους μεγάλους κερδισμένους, καθώς εξασφάλισαν θέσεις-κλειδιά για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Bloomberg, σχολιάζοντας την Επιτροπή, έγραψε πως η φον ντερ Λάιεν ώθησε σε παραίτηση τον Γάλλο Τιερί Μπρετόν και δύο ώρες μετά δέχτηκε αδιαμαρτύρητα τον εκλεκτό του Εμανουέλ Μακρόν, Στεφάν Σεζουρνέ, για τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική. Παράλληλα, θα είναι υπεύθυνος για τη βιομηχανία, τα ΜΜΕ και το χαρτοφυλάκιο της Ενιαίας Αγοράς.
Η Γαλλία με αυτό το χαρτοφυλάκιο αποκτά την εποπτεία του εμπορίου, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της οικονομίας. Επίσης, αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο ολοένα και πιο επείγον ζήτημα για την ΕΕ αναφορικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της.
Η Ισπανία, από την πλευρά της, διόρισε στην ανδροκρατούμενη ομάδα της φον ντερ Λάιεν την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Τερέζα Ριμπέρα, ως υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού του μπλοκ και ως εκτελεστική αντιπρόεδρο «μιας καθαρής, δίκαιης και ανταγωνιστικής μετάβασης».
Η 55χρονη Ριμπέρα, από τις πλέον φιλόδοξες πολιτικούς αναφορικά με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, χαρακτηρίζεται ρεαλίστρια και στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ βοήθησε στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την πυρηνική ενέργεια και στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη σύνοδο COP29 πέρυσι στο Ντουμπάι.
Η Ιταλία, από την άλλη, κατάφερε να αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, διορίζοντας τον Ραφαέλε Φίτο, που είναι ο ακροδεξιός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας.
Η Τζόρτζια Μελόνι, εκθειάζοντας την επιλογή της Ούρσουλας, έγραψε στην πλατφόρμα «Χ» πως πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση, η οποία επιβεβαιώνει ότι το ιταλικό έθνος διαδραματίζει και πάλι κεντρικό ρόλο στο πλαίσιο της ΕΕ. «Η Ιταλία εξασφαλίζει και πάλι, επιτέλους, πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη».
Ο Φίτο θα επιβλέπει τις δαπάνες σχεδόν 400 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ, ήτοι ένα από τα μεγαλύτερα ποσά χρηματοδότησης. Αυτό το χαρτοφυλάκιο έχει επίσης καταστεί καθοριστικό τα τελευταία χρόνια σε διαφορές με χώρες όπως η Ουγγαρία σχετικά με ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τη διαφθορά, καθώς οι Βρυξέλλες εμπόδισαν την εκταμίευση αυτών των κεφαλαίων, για να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τις εθνικές νομοθεσίες.