Ο Ουκρανός ολιγάρχης Ιγκόρ Κολομόισκι, ένας από τους πιο πλούσιους και επιφανείς ανθρώπους, άλλοτε σύμμαχος του προέδρου Ζελένσκι, χάνει την κυπριακή υπηκοότητά του αφού προηγουμένως οι Αρχές της Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν ότι αυτή αποκτήθηκε με δόλο, ψευδείς παραστάσεις και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων. Στην απόφαση που λήφθηκε στις 4/9/2024 γίνεται αναφορά ότι τόσο πριν όσο και μετά την πολιτογράφησή του ήταν και είναι άτομο αμφιβόλου χαρακτήρα, ενώ η πολιτογράφησή του δημιούργησε και δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο κακής φήμης για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως σημειώνει το philenews.com βασικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι δεν ανέφερε στην αίτηση του για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση οτιδήποτε σε σχέση με την υπόθεση φοροδιαφυγής στη Ρωσία, η οποία διερευνήθηκε εναντίον του από τις ρωσικές Αρχές το 2008. Η πολιτογράφησή του ως Κύπριος έγινε δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2010. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ιγκόρ Κολομόισκι, ο οποίος διαθέτει μετοχές σε ενεργειακές εταιρείες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες επιχειρήσεις βρέθηκε στο στόχαστρο του ίδιου του Ζελένσκι, παρόλο που τον είχε βοηθήσει να ανέλθει στην προεδρία της χώρας μέσω του τηλεοπτικού καναλιού του. Ο Ζελένσκι, πρώην κωμικός, είχε δική του εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό που έλεγχε ο Κολομόισκι.

Στην Ουκρανία ο μεγιστάνας κατηγορείται για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση στην ουκρανική πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία Ukrnafta και το διυλιστήριο Ukrtatnafta. Περαιτέρω, ο Κολομόισκι αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της υπεξαίρεσης σχεδόν 145 εκατομμυρίων δολαρίων από τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ουκρανίας και της εμπλοκής σε σχέδιο δολοφονίας με σύμβαση. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Κολομόισκι φέρεται να διέταξε τη δολοφονία ενός επικεφαλή «μιας από τις νόμιμες εταιρείες», ο οποίος, το 2003, αρνήθηκε να λάβει μια απόφαση που ευθυγραμμιζόταν με τα συμφέροντα του ιδίου. Σήμερα τελεί υπό κράτηση για την υπόθεση αυτή.

Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο του 2023, κρίθηκε ένοχος για νομιμοποίηση περιουσίας που αποκτήθηκε με δόλια μέσα από ουκρανικό δικαστήριο. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας και η Γενική Εισαγγελία τον κατηγόρησαν για ξέπλυμα περισσότερων από 36 εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέροντας κεφάλαια στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας υποδομές ελεγχόμενων τραπεζών μεταξύ 2013 και 2020.

Το 2021 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαγόρευσε στον Ουκρανό ολιγάρχη και πρώην αξιωματούχο Ιγκόρ Κολομόισκι την είσοδο στη χώρα, κατηγορώντας τον για εμπλοκή σε πράξεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια τη θητείας του. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν κατηγόρησε, σε δήλωσή του, τον Κομολόισκι, πρώην κυβερνήτη της περιοχής Ντεπροπετρόφσκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την περίοδο 2014-2015, ότι χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε επίσης την είσοδο στις ΗΠΑ της συζύγου και των παιδιών του Κομολόισκι.

Ο Ιγκόρ Κολομόισκι, εκτός από την κυπριακή υπηκοότητα που είχε αποκτήσει μέσω του ΚΕΠ το 2010, διατηρεί παράλληλα από το 1995 και την ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ διαθέτει και την ουκρανική.

Μετά και την έρευνα που έγινε η Ανεξάρτητη Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Κολομόισκι ενέχεται σε σοβαρά εγκλήματα, τα οποία έχουν ελκύσει εκτενές διεθνές ενδιαφέρον από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με σημαντικά αρνητικά σχόλια και καταγγελίες για απάτες τεραστίων ποσών. Μεταξύ άλλων καταγράφεται:

1) Σύλληψη από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας στις 2/9/2023 κατηγορούμενος για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και απάτης ύψους 130,5 εκατ. δολαρίων το χρονικό διάστημα 2013- 2020.

2) Νέες κατηγορίες, αυτή τη φορά για υπεξαίρεση ποσού ύψους 250 εκατ. δολαρίων από την Privatbank, παράρτημα της οποίας δραστηριοποιούνταν και στην Κύπρο, από το Εθνικό Γραφείο Αντιμετώπισης της Διαφθοράς της Ουκρανίας στις 7/9/2023, το οποίο προχώρησε παράλληλα στην κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

3) Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 διαδικασίες για την κατάσχεση ακινήτων σε διάφορες πολιτείες που αποκτήθηκαν από ξέπλυμα χρήματος από το κυπριακό παράρτημα της Privatbank. 

4) Στις 5/3/2021 στον Κολομόισκι απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λόγω της ανάμειξης του σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς.

5) Στις 18/9/2019 το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για επιθέσεις κατά της πρώην διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας, μία από τους ιθύνοντες της ανακεφαλαίωσης και εθνικοποίησης της συστημικής Privatbank, εκ των ιδιοκτητών της οποίας είναι ο Κολομόισκι. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε το παράρτημα στην Κύπρο για ξέπλυμα παράνομου χρήματος και για λοιπές παράνομες ενέργειες.

6) Απασχόλησε εκτενώς τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).