Η παρουσία της ακροδεξιάς συνωμοσιολόγου, Λόρα Λούμερ, στο πλευρό του Ντόναλτ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία τις τελευταίες ημέρες έχει εγείρει πολλά ερωτήματα από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους, σχετικά με την επιρροή που μπορεί να έχει πάνω του η αμφιλεγόμενη πρώην υποψήφια του Κογκρέσου.

Η Λούμερ είναι γνωστή για την αντιμουσουλμανική ρητορική της και για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αναφέρει ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν μια «εσωτερική δουλειά» που πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Συμμετείχε με τον Τραμπ σε μια εκδήλωση την περασμένη Τετάρτη για τον εορτασμό των επιθέσεων, προκαλώντας οργή σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, η 31χρονη ταξίδεψε στη Φιλαδέλφεια με το αεροπλάνο του Τραμπ για το προεδρικό ντιμπέιτ στην πόλη.

Ίσως η πιο αξιομνημόνευτη στιγμή αυτής της συζήτησης ήταν όταν ο Τραμπ επανέλαβε έναν αβάσιμο ισχυρισμό ότι παράνομοι μετανάστες από την Αϊτή έτρωγαν κατοικίδια σε μια μικρή πόλη του Οχάιο. «Tρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων που ζουν εκεί», είπε.

Αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν αργότερα στο BBC ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστες αναφορές» ότι αυτό συνέβη στην πραγματικότητα.

Ο Τραμπ είπε ότι μετέφερε ισχυρισμούς που είχε ακούσει στην τηλεόραση, αλλά η αβάσιμη θεωρία βγήκε από το στόμα της Λούμερ, μόλις μία μέρα πριν από τη συζήτηση. Τη Δευτέρα, η περιθωριακή 31χρονη με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς στους 1,2 εκατομμύρια ακολούθους της στο X.

Ενώ το επίπεδο επιρροής που έχει η Λούμερ στον Τραμπ είναι ασαφές και ενώ o υποψήφιoς αντιπρόεδρός του, JD Vance, έχει επίσης διαδώσει την αβάσιμη θεωρία, η ανάρτηση της Loomer, καθώς και η παρουσία της στη Φιλαδέλφεια, οδήγησαν ορισμένους Ρεπουμπλικάνους να την κατηγορήσουν για τους αβάσιμους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με το BBC, ανώνυμη πηγή κοντά στην εκστρατεία του Τραμπ είπε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Semafor ότι ανησυχούν «100%» για την εγγύτητα της κυρίας Λούμερ με τον Τραμπ.

Μια άλλη πηγή, ωστόσο, είπε ότι η Λούμερ δεν παρενέβη στις προετοιμασίες της συζήτησης.

Ο Ντένις Λένοξ, ένας Ρεπουμπλικανός σύμβουλος, άσκησε έντονη κριτική για τις επιδόσεις του Τραμπ στο ντιμπέιτ. «Αυτό συμβαίνει όταν ζεις στη φούσκα του Fox News-X και βασίζεσαι στον Ματ Γκάετζ, πόσο μάλλον στη Λόρα Λούμερ», είπε στο Semafor.

Η Λούμερ δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχόλια από το BBC.

Ωστόσο, έγραψε στο X ότι λειτουργεί «ανεξάρτητα» για να βοηθήσει τον Τραμπ, για τον οποίο ανέφερε ότι «πραγματικά είναι η τελευταία ελπίδα του έθνους μας».

«Στους πολλούς δημοσιογράφους που με καλούν και μου ζητούν με εμμονή να τους μιλήσω σήμερα, η απάντηση είναι όχι», έγραψε. «Είμαι πολύ απασχολημένη με τις έρευνές μου και δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τις θεωρίες συνωμοσίας σας», συμπλήρωσε.

Γεννημένη στην Αριζόνα το 1993, η αυτοαποκαλούμενη ερευνήτρια δημοσιογράφος έχει εργαστεί ως ακτιβίστρια και σχολιάστρια για οργανισμούς όπως το Project Veritas και το Infowars του Alex Jones.

Το 2020 έθεσε υποψηφιότητα, με την υποστήριξη του Τραμπ, ως υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη Φλόριντα, αλλά έχασε από τη Δημοκρατική, Λόις Φράνκελ.

Δύο χρόνια αργότερα προσπάθησε ξανά ανεπιτυχώς να ανατρέψει τον εκπρόσωπο Ντάνιελ Γουέμπστερ σε προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων σε μια διαφορετική περιφέρεια της Φλόριντα.

Πλέον, είναι γνωστή για την υποστήριξή της στον Τραμπ και για την προώθηση πολλών θεωριών συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι η Καμάλα Χάρις δεν είναι μαύρη και ότι ο γιος του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος έστελνε κρυπτογραφημένα μηνύματα ζητώντας τη δολοφονία του Τραμπ.

Αυτές οι αναρτήσεις της οδήγησαν στην απαγόρευση από πολλές πλατφόρμες, όπως το Facebook, το Instagram, ακόμη και, σύμφωνα με την ίδια, η Uber και η Lyft, επειδή έκανε προσβλητικά σχόλια για μουσουλμάνους οδηγούς. Μάλιστα, κάποτε περιέγραψε τον εαυτό της ως «περήφανη ισλαμοφοβική».

Η Λούμερ παρευρίσκεται συχνά σε εκδηλώσεις για την υποστήριξη του Τραμπ και έχει πάει στο παρελθόν στην κατοικία του στη Φλόριντα.

Νωρίτερα φέτος, ταξίδεψε με το αεροπλάνο του στην Αϊόβα, όπου έζησε τη δική της στιγμή επάνω στη σκηνή σε μια εκδήλωση. «Τη θέλετε στο πλευρό σας», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στο κοινό.

Ο πρώην πρόεδρος έχει επίσης μοιραστεί αρκετά από τα βίντεό της στο Truth Social.

Πέρυσι, οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ είχε εκφράσει ενδιαφέρον να την προσλάβει για την εκστρατεία του, υποχωρώντας μόνο αφού κορυφαίοι βοηθοί του εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα μπορούσε να βλάψει τις εκλογικές του προσπάθειες.

Μια άλλη υποστηρίκτρια του Τραμπ, η Τέιλορ Γκριν, διαφώνησε με τη Λούμερ αυτή την εβδομάδα για τα σχόλιά της που αμφισβητούσαν τη φυλή της Χάρις, καθώς και για μια ανάρτηση στην οποία είπε ότι ο Λευκός Οίκος «θα μυρίζει κάρι» εάν εκλεγεί η Χάρις, η οποία είναι εν μέρει ινδικής καταγωγής.

Η Γκριν είπε ότι τα σχόλια της Λούμερ ήταν «αποκρουστικά και εξαιρετικά ρατσιστικά» και «δεν μας αντιπροσωπεύουν ως Ρεπουμπλικανούς ή ως MAGA», προκαλώντας μια σειρά από οργισμένα μηνύματα εναντίον της.

Όλα αυτά συνέβαιναν μόλις μία μέρα μετά την εμφάνιση της Λούμερ με τον Τραμπ σε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Πενσιλβάνια.

Ερωτηθείσα για την παρουσία της εκεί από το Associated Press, είπε ότι δεν εργάστηκε για την εκστρατεία και ότι ήταν «προσκεκλημένη ως καλεσμένη».