Για έντονη ενόχληση μέσα στο στράτευμα από την ύπαρξη θρησκευτικών αιρέσεων και σεχτών σε υπουργεία, στη δικαιοσύνη και στην αστυνομία κάνουν λόγο τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι απόφοιτοι στρατιωτικής σχολής ύψωσαν τα ξίφη τους και φώναξαν «είμαστε στρατιώτες του Κεμάλ» για να δείξουν την αντίδρασή τους, μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

«Η αλήθεια είναι πως μέσα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει η ενόχληση των ανθυπολοχαγών. Διότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν οι θρησκευτικές αιρέσεις, οι σέχτες. Έχουν μπει μέσα στο υπουργείο Παιδείας, στο υπουργείο Υγείας, παντού βλέπεις τις θρησκευτικές αιρέσεις στην αστυνομία, στην δικαιοσύνη. Αυτοί οι ανθυπολοχαγοί αντέδρασαν στην ύπαρξη των αιρέσεων μέσα στο στράτευμα, υπάρχουν οι σέχτες. Γι αυτό ύψωσαν τα ξίφη τους και είπαν «είμαστε οι στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ» και έδειξαν πως στηρίζουν το κράτος ανεξιθρησκίας της Τουρκίας και αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο. Αν το είχαν κάνει μεμονωμένα θα τους είχαν διαγράψει. Αλλά η αντίδραση τους δείχνει πως δεν εγκρίνουν την πορεία που έχουν πάρει οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο Φατίχ Πορτακάλ, παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων στο SOZCU TV, σύμφωνα με το ρεπορτάζα.

«Ο Ερντογάν στοχοποίησε τους ανθυπολοχαγούς, αλλά δεν είναι η πρώτοι φορά που οι ίδιοι και πάλι είχαν υψώσει τα ξίφη. Στην τελετή ορκωμοσίας, υπάρχει στην Στρατιωτική Σχολή υπάρχει η παράδοση να υψώνουν τα ξίφη και στην ορκωμοσία του 2013 όπου ο Ερντογάν συμμετείχε ως πρωθυπουργός είχαν εκτυλιχτεί παρόμοιες σκηνές», ανέφερε το ρεπορτάζ του SOZCU TV.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: «O σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, καθώς η γνώση δίνεται στο πανεπιστήμιο. Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι ο φόβος του Θεού, και η ντροπή του υπηρέτη του λαού».

«Ξέρετε το ξυστό.. Έτσι ξύσαμε τον Ακάρ σαν ένα ξυστό και από κάτω εμφανίστηκε το πολιτικό ισλάμ», είπε, από την πλευρά του, ο Οζγκιούρ Οζέλ, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ακάρ: «Αν εμείς εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ετών 4 έως 12 ετών, με τον φόβο του Θεού, να φοβούνται τον Θεό, να έχουν την ντροπή του υπηρέτη, τότε να μην φοβάστε για το παιδί αυτό».

Οζέλ: «Αν είχε πετύχει η απόπειρα πραξικοπήματος αυτός θα είχε αναλάβει την ηγεσία, όταν απέτυχε η απόπειρα και πάλι ανέλαβε καθήκοντα. Αυτή είναι η ατυχία της Τουρκίας.

Ακάρ: «Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε θα ασχολούμαστε ή με άθεους, με θεϊστες, με τους LGBT, με τα ναρκωτικά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την αστυνομία αλλά με την εκπαίδευση».