Ένα ραντάρ υψηλής τεχνολογίας εντόπισε πάνω από τις πυραμίδες της Γκίζας αόρατες διαστημικές φυσαλίδες, οι οποίες διαθέτουν τέτοια ισχύ σε βαθμό που μπορούν να επηρεάσουν τους δορυφόρους.

Η ανακάλυψη έγινε από κινέζους ερευνητές, οι οποίοι τον περασμένο μήνα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική ιστοσελίδα agupubs.onlinelibrary.wiley.com.

Σύμφωνα με τη New York Post, οι παραπάνω φυσαλίδες είναι ένα διαστημικό μυστηριώδες φαινόμενο. Ονομάζονται ισημερινές φυσαλίδες πλάσματος (EPBs) και περιγράφονται ως θύλακες υπέρθερμου αερίου σε χαμηλά υψόμετρα σε περιοχές κοντά στον ισημερινό, όπως η Αίγυπτος.

Επίσης, εμφανίζονται όταν υπάρχει ξαφνικά απώλεια φορτισμένων σωματιδίων στο στρώμα του ουρανού που ονομάζεται ιονόσφαιρα.

Οι επιστήμονες περιγράφουν αυτό το φαινόμενο ως μορφή διαστημικού καιρού και θεωρούν ότι η περίπτωση που εντόπισαν προέρχεται από μια γεωμαγνητική καταιγίδα που σημειώθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2023.

Στη σχετική έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρεται ότι αυτές οι φυσαλίδες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «σημαντικό φαινόμενο διαστημικού καιρού», που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως τους δορυφόρους.