Ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη Μουχάναντ Χάντι δήλωσε σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας αισθάνονται πως είναι «ζόμπι» αφημένα στη μοίρα τους,

«’Πρέπει να μας βλέπετε σαν δύο εκατομμύρια ζόμπι αφημένα στη μοίρα τους’. Να πώς αισθάνεται ο λαός της Γάζας», υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επικαλούμενος έναν Παλαιστίνιο που συνάντησε σε ένα από τα πολλά ταξίδια του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Όλα όσα θεωρείτε ως κάτι κεκτημένο ή για το οποίο εργάζεστε κάθε μέρα, δεν υπάρχουν για την πλειοψηφία του λαού της Γάζας», δήλωσε. «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φάνε ή δεν έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό, στον ηλεκτρισμό», εξήγησε ο Χάντι.

«Κανείς δεν να έπρεπε να υποφέρει από τον πόλεμο, την κακή πολιτική. Εμείς, που ασχολούμαστε στον ανθρωπιστικό τομέα, πρέπει να διαχειριζόμαστε τις συνέπειες κακών πολιτικών επιλογών», υπογράμμισε ο Χάντι, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

H Γάζα θα μείνει στην «αφάνεια»

«Είναι προφανές ότι οι πολιτικοί ανά τον κόσμο δεν κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, γι αυτό δεν έχουμε εκεχειρία και γι αυτό δεν έχουμε λύση στην κρίση στη Γάζα», δήλωσε.

Ο Χάντι ήταν στις Βρυξέλλες για μια σειρά συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους, την ώρα που ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, στην Αίγυπτο και στον Λίβανο.

«Η επίσκεψη του Μπορέλ θα φέρει προβολή, καθώς η ανησυχία μου είναι μήπως η Γάζα μείνει στην αφάνεια, μήπως δεν αποτελεί πλέον πρωτοσέλιδο», υπογράμμισε ο Χάντι.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στις 7 Οκτωβρίου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος από τη Γάζα.

Σε απάντηση, το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και εξαπέλυσε εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών και στη συνέχεια, χερσαία επίθεση που κατέστρεψαν το παλαιστινιακό έδαφος και προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ