Ο τυφώνας Γιάγκι, ο ισχυρότερος φέτος στην Ασία, άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς στο βόρειο Βιετνάμ και εκτεταμένες ζημιές κατά την πορεία του προς τα δυτικά, σύμφωνα με πρώτες αποτιμήσεις που δημοσιοποίησε σήμερα η κυβέρνηση, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για περαιτέρω πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Τριάντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 αγνοούνται, κυρίως εξαιτίας των κατολισθήσεων και των πλημμυρών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών του Βιετνάμ.

Ο τυφώνας έφτασε στη στεριά το Σάββατο, στη βορειοανατολική ακτή του Βιετνάμ, έδρα μεγάλων κατασκευαστικών μονάδων εγχώριων και ξένων εταιρειών, και υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα χθες, Κυριακή 8/9 από τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Από το πέρασμά του εκατομμύρια νοικοκυριά και εταιρείες έμειναν χωρίς ρεύμα, αυτοκινητόδρομοι πλημμύρισαν, δίκτυα τηλεπικοινωνιών αντιμετώπισαν προβλήματα, μια γέφυρα κατέρρευσε και χιλιάδες δέντρα έπεσαν, ενώ επίσης σταμάτησε η οικονομική δραστηριότητα σε πολλούς βιομηχανικούς κόμβους.

«Καμπανάκι» από τη μετεωρολογική υπηρεσία – Προειδοποίησε για περαιτέρω πλημμύρες και κατολισθήσεις

Διευθυντές και εργαζόμενοι σε βιομηχανικά πάρκα και εργοστάσια στη Χαϊφόνγκ, παράκτια πόλη δύο εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα και ότι προσπαθούσαν να διασώσουν εξοπλισμό από τη βροχή σε εργοστάσια η μεταλλική οροφή των οποίων παρασύρθηκε από τον αέρα.

«Όλοι αγωνίζονται για να καταστούν ασφαλείς οι εγκαταστάσεις και να στεγνώσουν τα αποθέματα», δήλωσε ο Μπρούνο Τζάσπερτ επικεφαλής των βιομηχανικών ζωνών DEEP C, όπου έχουν την έδρα τους πάνω από 150 επενδυτές στην Χαϊφόνγκ και την γειτονική επαρχία Κουάνγκ Νινχ.

Οι τοίχοι εργοστασίου στην Χαϊφόνγκ της νοτιοκορεατικής εταιρείας LG Electronics κατέρρευσαν, σύμφωνα με φωτογραφίες και αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

H LG Electronics ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν απώλειες ανάμεσα στο προσωπικό της και ανέφερε ζημιές σε εγκατάστασή της παραγωγής, επισημαίνοντας ότι αποθήκη με ψυγεία και πλυντήρια πλημμύρισε.

«Πολλές ζημιές», δήλωσε ο Χονγκ Σουν, πρόεδρος της νοτιοκορεατικής επιχειρηματικής ένωσης στο Βιετνάμ, απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο του τυφώνα σε κορεατικά εργοστάσια στις παράκτιες περιοχές.

Διευθυντής μισθωμένων εργοστασίων επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για εκτεταμένες ζημιές σε οροφές και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος σε βόρειες επαρχίες.

Παράλληλα σήμερα κατέρρευσε μια γέφυρα στην επαρχία Φου Θο, σύμφωνα με τις αρχές. «Αυτή είναι συνήθως μια πολυσύχναστη γέφυρα, μια σημαντική γέφυρα στην επαρχία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας μέσων μεταφοράς της επαρχίας αυτής, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για περαιτέρω πλημμύρες και κατολισθήσεις, επισημαίνοντας ότι το ύψος της βροχής κυμαινόταν μεταξύ 208 και 433 χιλιοστών σε διάφορα μέρη του βορείου τμήματος του Βιετνάμ το περασμένο 24ωρο.

Ο κρατικός πάροχος ρεύματος EVN ανακοίνωσε ότι πάνω από 5,7 εκατομμύρια καταναλωτές αντιμετώπισαν διακοπές ρεύματος στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, καθώς δεκάδες γραμμές ηλεκτροδότησης υπέστησαν ζημιές, αλλά η παροχή ρεύματος είχε αποκατασταθεί σήμερα σε ποσοστό σχεδόν 75% αυτών που επλήγησαν.

Πηγή: ΑΠΕ