Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία τόνισε «την απελευθερώσαμε και απαλύναμε τον πόνο όλου του ισλαμικού κόσμου».

«Είμαστε εδώ για να μην μείνει δίχως μαχητές το πεδίο του Ιερού Πολέμου (Τζιχάντ)» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε μαθητές ιερατικών σχολών όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Δευτέρας 9/9 ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

«Όπως λέει ο ποιητής Μεχμέτ Ακίφ, “μην αγγίξει ξένο χέρι στον δικό μου ιερό χώρο”. Εμείς την Αγία Σοφία την απελευθερώσαμε με αυτή την πίστη. Μετά από 86 χρόνια στέρησης, εμείς φροντίσαμε την κληρονομιά του ΜωάμετΘτου Πορθητή. Εμείς ενώσαμε τον μεγάλο ναό του Θεού με πιστές καρδιές. Εμείς επουλώσαμε τον πόνο της Αγίας Σοφίας, της Κωνσταντινούπολης, της Τουρκίας και όλου του ισλαμικού κόσμου» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Είμαστε με χαμηλές φωνές, Θεέ μου, μην αφήνεις τους μιναρέδες χωρίς το εζάν.

Αμήν! Θεέ μου, μην αφήνεις το πεδίο της τζιχάντ ( ιερού πολέμου) χωρίς πολεμιστές. Αμήν! Θεέ μου, μην αφήνεις δίχως ήρωα,τις μάζες να περιμένουν έναν ήρωα. Aμήν! Ω Θεέ, στους δρόμου του αύριο μην αφήνεις τα χρόνια χωρίς το Ραμαζάνι. Αμήν! Θεέ μου μη μας αφήνεις χωρίς αγάπη, νερό, αέρα και πατρίδα. Αμήν! Θεέ μου, μην αφήνεις χωρίς μουσουλμάνους τη χώρα που είναι γεμάτη από μουσουλμάνους. Αμήν!

Γι’ αυτό υπάρχουμε εμείς, ως μέλη των Ιμάμ Χατίπ (ιερατικές σχολές). Υπάρχουμε για να μην μένουν οι μιναρέδες χωρίς κάλεσμα. Υπάρχουμε έτσι ώστε το πεδίο του ιερού πολέμου (τζιχάντ) να μην μείνει δίχως μαχητές. Υπάρχουμε για να μην μείνει ο ηρωικός μας στρατός χωρίς ήρωες. Έχουμε πατρίδα, υπάρχουμε για να υπάρχει πάντα η πατρίδα μας. Υπάρχουμε για να μην μείνει χωρίς μουσουλμάνους η χώρα μας που είναι γεμάτη μουσουλμάνους. Αυτός ήταν ο αγώνας μας από την αρχή!».