Μια πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ κατηγορείται ότι ενεργούσε ως πράκτορας της Κίνας, αποκομίζοντας μια σειρά από οφέλη, όπως delivery πάπιας, μια Ferrari Roma του 2024 και πολυτελή σπίτια.

Η 41χρονη Λίντα Σουν υπηρέτησε ως σύμβουλος του πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, αλλά και της νυν, Κάθι Χόκουλ, μέχρι που απομακρύνθηκε από το πόστο της. Επίσης, ήταν αναπληρώτρια επικεφαλής του γραφείου ποικιλομορφίας και συμβούλευε το γραφείο του κυβερνήτη για τις σχέσεις με την ασιατικοαμερικανική κοινότητα.

Οι Financial Times έγραψαν σε δημοσίευμα ότι η γυναίκα κατηγορείται επίσημα ως μη εγγεγραμμένη πράκτορας του Πεκίνου και ότι στόχος της ήταν να δημιουργεί διπλωματικά εμπόδια στις ΗΠΑ και διπλωματικές διευκολύνσεις στην Κίνα.

Η Λίντα Σουν

Παραδείγματος χάριν, κατηγορείται ότι διέρρευσε πληροφορίες για τον κορονοϊό που κατείχε ο πρώην κυβερνήτης της αμερικανικής μεγαλούπολης, αλλά και πως εμπόδισε την παραμονή Ταϊβανέζων διπλωματών στην περιοχή. Παράλληλα, φέρεται να μεσολαβούσε για να βρίσκουν πάντα μέρος να μείνουν Κινέζοι διπλωμάτες, ενώ φρόντιζε τις υπόλοιπες ανάγκες τους, επίσημες ή όχι.

Επιπλέον, επηρέαζε αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για να είναι πιο ευνοϊκές προς κινεζικές εταιρείες και το κινεζικό κράτος, ενώ εμπόδισε την έκδοση βίζας σε άτομα που θεωρούνται εχθροί του Πεκίνου.

«Εμφανιζόταν να υπηρετεί τον λαό της Νέας Υόρκης, αλλά στην πραγματικότητα εργάστηκε για την προώθηση των συμφερόντων της κινεζικής κυβέρνησης και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε ο εισαγγελέας Breon Peace, προσθέτοντας ότι ως αμοιβή για τις υπηρεσίες της έλαβε εκατομμύρια δολάρια.

Ελεύθερη με εγγύηση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Λίντα Σουν επένδυσε σε αμερικανικά ακίνητα τα λεφτά που λάμβανε από τους Κινέζους. Κυρίως αγόρασε σπίτια και εκτάσεις γης στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και στη Χονολουλού της Χαβάης.

Επίσης, κατηγορείται ότι έλαβε ως δώρο μια Ferrari Roma του 2024, αλλά και πως είχε ως μάγειρα τον προσωπικό σεφ ενός Κινέζου διπλωμάτη, ο οποίος λόγω περιορισμών δεν μπορούσε να εργαστεί επίσημα για άλλο άτομο, πόσο μάλλον αξιωματούχο των ΗΠΑ.

«Ανά τακτά χρονικά διαστήματα λάμβανε delivery πάπιας… Πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα έστελναν και στους γονείς της», ανέφερε ένα σημείο από τα δικαστικά έγγραφα.

Η Λίντα Σουν μαζί με τον σύζυγό της

Η Λίντα Σουν υπολογίζεται πως έχει κερδίσει εκατομμύρια και αποκτήσει μια περιουσία που δεν δικαιολογείται από τον μισθό της, ενώ κατηγορείται ότι έβαλε στο κόλπο και τον σύζυγο για να μην κινήσουν αμέσως τις υποψίες οι τεράστιες οικονομικές απολαβές της.

Πλέον, είναι ελεύθερη, γιατί ο δικηγόρος της εμφάνισε ως «δια μαγείας» το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για να πληρώσει την εγγύηση, ενώ μαζεύει στοιχεία για την υπεράσπισή της και κυρίως για να δικαιολογήσει τα μεγάλα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς της.