Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να εκτελεστούν έως και 30 αξιωματούχοι για την υποτιθέμενη αποτυχία τους να αποτρέψουν τις εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις που έπληξαν τη Βόρεια Κορέα το καλοκαίρι και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπων, σύμφωνα με νοτιοκορεάτικα μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται η New York Post.

Αξιωματούχος του καθεστώτος του Κιμ δήλωσε ότι 20 έως 30 άτομα με εξουσία στη Βόρεια Κορέα διώχθηκαν για διαφθορά και παράβαση καθήκοντος, με το κράτος να τους καταδικάζει τελικά σε θανατική ποινή, ανέφερε το πρακτορείο Chosun.

«Έχει διαπιστωθεί ότι 20 έως 30 περιφερειακά στελέχη στην περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες εκτελέστηκαν ταυτόχρονα στα τέλη του περασμένου μήνα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι αναφορές αυτές δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, σημειώνει το δημοσίευμα.

Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας είχε μεταδώσει προηγουμένως ότι ο Κιμ διέταξε να «τιμωρηθούν αυστηρά» οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την επαρχία Τσαγκάνγκ τον Ιούλιο, στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περισσότερους από 15.000 ανθρώπους.

Οι αξιωματούχοι που φέρεται να εκτελέστηκαν δεν αναφέρονται ονομαστικά στο δημοσίευμα, ωστόσο επισημαίνεται ότι ο Κανγκ Μπονγκ-Χουν, γραμματέας της επαρχιακής κομματικής επιτροπής της επαρχίας Τσαγκάνγκ από το 2019, ήταν μεταξύ των στελεχών που αποπέμφθηκαν από τον Κιμ σε έκτακτη συνεδρίαση για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Ο βορειοκορεάτης πρώην διπλωμάτης Λι Ιλ-γιού δήλωσε στo τηλεοπτικό δίκτυο Chosun ότι, μετά τη συνάντηση με τον Κιμ οι αξιωματούχοι στην επαρχία ανησυχούσαν ότι σύντομα θα έχαναν τη ζωή τους.

Ο Κιμ εθεάθη τον περασμένο μήνα να επιθεωρεί τις πληγείσες περιοχές και να συνομιλεί με κατοίκους, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν μήνες για την ανοικοδόμηση των πλημμυρισμένων γειτονιών.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης είχε στραφεί επίσης κατά της Νότιας Κορέας για τις εκτιμήσεις της σχετικά τον αριθμό των νεκρών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.