Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε τον Λιριδόν Ρετζέπι, τον οποίο η τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) αναγνώρισε ως επικεφαλής του οικονομικού δικτύου της Μοσάντ στην Τουρκία, δήλωσαν πηγές ασφαλείας την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Ρετζέπι διαχειριζόταν τις οικονομικές επιχειρήσεις της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ στην Τουρκία.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι, υπό τις οδηγίες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρετζέπι διεξήγαγε παρακολούθηση με drone και ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον Παλαιστινίων πολιτικών.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι είχε μεταφέρει κεφάλαια σε πράκτορες πεδίου στην Τουρκία που συγκέντρωναν πληροφορίες για τη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι δραστηριότητες του Ρετζέπι, συμπεριλαμβανομένων ύποπτων συναλλαγών στους λογαριασμούς του, παρακολουθούνταν από τη MIT.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μετέφερε σημαντικά χρηματικά ποσά μέσω της Western Union σε πράκτορες πεδίου στην Τουρκία. Οι δραστηριότητές του παρακολουθούνταν από την είσοδό του στη χώρα στις 25 Αυγούστου.

Ο Ρετζέπι, ο οποίος συνελήφθη στις 30 Αυγούστου από την MIT και την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, παραδέχτηκε ότι μετέφερε χρήματα.

Εκτέθηκε το οικονομικό δίκτυο της Μοσάντ

Οι επιχειρήσεις της MIT αποκάλυψαν ότι η Μοσάντ χρηματοδότησε τους πράκτορες της στην Τουρκία μέσω χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως του Κοσσυφοπεδίου.

Η έρευνα έδειξε ότι κεφάλαια από το Κοσσυφοπέδιο μεταφέρθηκαν σε πηγές στη Συρία μέσω Western Union και κρυπτονομισμάτων.