Λύθηκε επιτέλους το μυστήριο 50 ετών με τον παγωμένο άνδρα που βρέθηκε μέσα σε σπηλιά.

Τα λείψανα του αγνοούμενου έχουν ταυτοποιηθεί από το ιατροδικαστικό γραφείο της κομητείας Berks ως εκείνα του Nicholas Paul Grubb, ενός 27χρονου από το Fort Washington της Πενσιλβάνια.

Ο Grubb ήταν από καιρό γνωστός ως «Pinnacle man», ένα προσωνύμιο που αναφερόταν στην κορυφή του βουνού των Απαλαχίων, κοντά στο σημείο όπου δύο πεζοπόροι ανακάλυψαν το σώμα του στις 16 Ιανουαρίου 1977.

«Μια αυτοψία που έγινε εκείνη την εποχή δεν διαπίστωσε σημάδια επίθεσης και οι Αρχές αποφάνθηκαν ότι πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών», αναφέρουν οι New York Times.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αναγνωριστεί από την εμφάνισή του, τα υπάρχοντά του, τα ρούχα ή τα οδοντιατρικά του στοιχεία, ούτε καν από τα δακτυλικά αποτυπώματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αφήνοντας στους ερευνητές μόνο ένα σκίτσο.

Ο ιατροδικαστής της κομητείας Μπερκς, John Fielding, είπε στους δημοσιογράφους ότι «ντετέκτιβ από την πολιτειακή αστυνομία και ανακριτές από το γραφείο του ιατροδικαστή επανεξέταζαν περιοδικά την υπόθεση τα τελευταία 15 χρόνια, συγκρίνοντας τις πληροφορίες με τουλάχιστον 10 αγνοούμενους μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων και οδοντικές ακτίνες X».

Τον Αύγουστο του 2019, στο σώμα του Grubb έγινε εκταφή μετά από οδοντιατρικά αρχεία που τον συνέδεσαν με δύο περιπτώσεις αγνοουμένων στη Φλόριντα και το Ιλινόις και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Reading, όπου εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ιατροπαθολόγο και ιατροδικαστή οδοντολόγο.

Ενώ τα δείγματα DNA δεν ταίριαζαν με καμία από τις περιπτώσεις αγνοουμένων, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο αστυνομικός της αστυνομίας της πολιτείας της Πενσιλβάνια, Ian Keck, βρήκε τα χαμένα δακτυλικά αποτυπώματα του Grubb.

Σύμφωνα με την nypost μέσα σε μία ώρα από την υποβολή των στοιχείων στο Εθνικό Σύστημα Αγνοουμένων και Αγνώστων Προσώπων (NamUs), ένας εμπειρογνώμονας δακτυλικών αποτυπωμάτων του FBI ταίριαξε τα αποτυπώματα με αυτά του Grubb.

Ένα μέλος της οικογένειας επιβεβαίωσε την ταυτότητά του και ζήτησε από το ιατροδικαστικό γραφείο της κομητείας Berks να θάψει τα λείψανά του σε ένα οικογενειακό οικόπεδο.

«Αυτή η ταυτοποίηση φέρνει την πολυαναμενόμενη λύση στην οικογένειά του, η οποία έχει ενημερωθεί εκφράζοντας τη βαθιά εκτίμησή της για τις συλλογικές προσπάθειες που κατέστησαν δυνατή την αναγνώριση», είπε ο Fielding.

«Είναι στιγμές σαν αυτές που μας υπενθυμίζουν τη σημασία της δουλειάς μας να δώσουμε απαντήσεις, να κλείσουμε και να δώσουμε στους αγνώστους ένα όνομα και μια ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.