Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με ανταλλαγή ομήρων στην Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, μετά από συνάντηση με Αμερικανούς διαπραγματευτές την Δευτέρα 02/09.

«Βρισκόμαστε στη μέση των διαπραγματεύσεων», αναφέρει όταν ρωτήθηκε για τα επόμενα βήματα που χρειάζονται για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Όταν ρωτήθηκε για τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν απάντησε ξανά, «Είμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις — όχι μαζί του, αλλά με τους συναδέλφους μου από το Κατάρ και την Αίγυπτο.»

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που έλαβαν οι Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «πολύ κοντά» στην παρουσίαση μιας τελικής πρότασης συμφωνίας για τους ομήρους αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι οικογένειες των θυμάτων ευχαριστούν τον Τζο Μπάιντεν

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν για τις προσπάθειές του να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους από την αιχμαλωσία της Χαμάς στη Γάζα, μετά την αναφορά του Αμερικανού προεδρεύοντα νωρίτερα σήμερα ότι ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για να κλείσει μια συμφωνία.

«Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων επαινεί τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του για τις ενέργειες και την αποφασιστικότητά τους να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των 101 ομήρων. Παροτρύνουμε τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου να δείξει αντίστοιχη αντοχή, αποφασιστικότητα και δέσμευση για τις ζωές των ομήρων», αναφέρει η δήλωση.

Επισημαίνοντας τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και τη γενική απεργία από τη στιγμή που ο Ισραηλινός Στρατός ανέκτησε τα σώματα έξι ομήρων που εκτελέστηκαν στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, το φόρουμ αναφέρει ότι μια συμφωνία «αντιπροσωπεύει όχι μόνο την καλύτερη ευκαιρία για να σωθούν ζωές αλλά και την μοναδική πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρη την περιοχή.»

«Ο λαός του Ισραήλ δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί η σχεδόν 11μηνη αμέλεια των ομήρων. Κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία τους, όπως μας έχει δείξει η εκτέλεση έξι ομήρων τις τελευταίες ημέρες.»

Τα σώματα των Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, 23, Εντέν Γιερούσαλμι, 24, Όρι Ντανίνο, 25, Άλεξ Λομπάνοβ, 32, Καρμέλ Γκατ, 40, και Άλμογκ Σαρούσι, 27, που είχαν απαγάγει ζωντανούς οι Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακτήθηκαν από μια σήραγγα στο νότιο Ράφα της Γάζας το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά τη δολοφονία τους.