Οι τοπικές αρχές της ισπανικής επαρχίας Εξτρεμαδούρα ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν μέχρι και 15.000 ευρώ σε όσους αποφασίσουν να μετακομίσουν στην περιοχή για τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως αναφέρει το CNBC.

Η αυτόνομη κοινότητα, η οποία έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθυσμούς στην Ισπανία, έχει δεσμεύσει 2 εκατομμύρια ευρώ για να προσελκύσει 200 ψηφιακούς νομάδες και εργαζόμενους που εργάζονται εξ αποστάσεως να εγκατασταθούν εκεί.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, οι επιχορηγήσεις αφορούν τη στέγαση, την καλλιεργήσιμη γη και άλλα απαραίτητα για την επίσπευση της μετεγκατάστασής τους.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αύξησης του πληθυσμού που ονομάζεται «Live in Ambroz», αναφερόμενο στην κοιλάδα Ambroz στην επαρχία του Cáceres. Η κοιλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πληθυσμιακής μείωσης και απώλειας υπηρεσιών, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Οι ισπανικές αρχές ενημέρωσαν το Euronews ότι οι αιτήσεις για τις επιχορηγήσεις αναμένεται να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο και θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μόλις γίνουν διαθέσιμες.

Η διαδικασία

Για να υποβάλει κάποιος αίτηση για τις επιχορηγήσεις, πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Δεν πρέπει να έχει ζήσει στην Εξτρεμαδούρα τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Πρέπει να είναι νόμιμος κάτοικος Ισπανίας και να διαθέτει ξένο αριθμό ταυτότητας.
  • Πρέπει να εργάζεται εξ αποστάσεως στον τομέα της τεχνολογίας.

Υπήκοοι τρίτων χωρών, όπως των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση, αρκεί να έχουν ήδη αποκτήσει την ισπανική ψηφιακή νομαδική βίζα.

Τα 15.000 ευρώ της επιχορήγησης θα καταβληθούν σταδιακά. Γυναίκες και άτομα κάτω των 30 ετών που θα επιλέξουν να μείνουν σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων θα λάβουν αρχικά 10.000 ευρώ και επιπλέον 8.000 ευρώ.

Μετά από δύο χρόνια, εάν οι γυναίκες και όσοι είναι κάτω των 30 ετών επιλέξουν να παραμείνουν έναν επιπλέον χρόνο, θα λάβουν επιπλέον 5.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν 4.000 ευρώ.

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν μέσα σε τρεις μήνες αν επιλεγούν για τις επιχορηγήσεις.

Αφού επιλεγούν, οι αιτούντες πρέπει να εγγραφούν σε έναν δήμο της Εξτρεμαδούρα για να λάβουν πιστοποιητικό εγγραφής εντός τριών μηνών.

Μετά από αυτό, θα έχουν ένα μήνα για να ζητήσουν την πληρωμή της επιχορήγησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί εφάπαξ.