Τελικά, η Τουρκία κατάφερε με πλάγιο τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση σε μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Eurofighter Typhoon, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Δύσης τους προηγούμενους μήνες.

Άγκυρα και Κατάρ δημιούργησαν κοινή μοίρα με μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να διεξάγουν από κοινού επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, η Τουρκία θα συμμετέχει στη μοίρα με μαχητικά F-16, ενώ το Κατάρ με Rafale, Eurofighter Typhoon και F-15.

Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στα Rafale και στα Eurofighter Typhoon, που ήθελε να αποκτήσει τους προηγούμενους μήνες, αλλά της έθετε εμπόδια η Δύση, καθώς διατηρεί στο οπλοστάσιό της τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Μαχητικό Rafale

Φυσικά, οι τούρκοι πιλότοι δεν θα χρησιμοποιήσουν επίσημα τα συγκεκριμένα μαχητικά, αλλά θα δουν από πρώτο χέρι πώς λειτουργούν και θα γνωρίσουν τα πλεονεκτήματά τους, αλλά και τις αδυναμίες τους. Η συγκεκριμένη γνώση σε βάθος χρόνου μπορεί να φανεί αποτελεσματική, καθώς θα παράσχει τεχνογνωσία στην τουρκική πολεμική αεροπορία, που εκσυγχρονίζεται τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μαχητικά της αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία διατηρεί από το 2015 στρατιωτική βάση στο Κατάρ, αποστολή της οποίας είναι η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Κατάρ, η ανάπτυξη και εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

Μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon

Στις 5 Ιουνίου 2017, μετά τον αποκλεισμό του Κατάρ από το κουαρτέτο της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου, ένας από τους όρους που επιβλήθηκαν στο Κατάρ ήταν ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα.

Σε απάντηση της προσπάθειας των στρατιωτικών δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας να αποκλείσουν το Κατάρ, οι τούρκοι στρατιώτες επενέβησαν, λαμβάνοντας εξουσιοδότηση για παρέμβαση από ψήφισμα έκτακτης στρατιωτικής ανάπτυξης που εγκρίθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.