Ο υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, επανέλαβε σήμερα, Δευτέρα 26/8, την έκκλησή του να επιτραπεί στους Εβραίους να προσεύχονται στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ.

«Η πολιτική επιτρέπει τις προσευχές στο Όρος του Ναού, υπάρχει ίσος νόμος για τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους – θα έχτιζα συναγωγή εκεί», δήλωσε ο ακροδεξιός Μπεν-Γκβιρ, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού έπειτα από συνέντευξη που παραχώρησε εκεί ο υπουργός.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αμέσως εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει την ισραηλινή θέση, η οποία αποδέχεται το στάτους κβο που ισχύει εδώ και δεκαετίες και υπαγορεύει ότι οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να μεταβαίνουν στην Πλατεία των Τζαμιών συγκεκριμένες ώρες χωρίς να προσεύχονται.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στο στάτους κβο στο Όρος του Ναού», τόνισε το γραφείο του Νετανιάχου.

Τα σχόλια του Μπεν-Γκβιρ καταδίκασαν και κάποιοι συνάδελφοί του, αλλά, καθώς η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Νετανιάχου εξαρτάται από τη στήριξη του κόμματος του ακροδεξιού υπουργού, είναι απίθανο αυτός να αποπεμφθεί ή να αντιμετωπίσει συνέπειες.

Οι δηλώσεις του έγιναν δύο εβδομάδες αφού προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις πηγαίνοντας στην Πλατεία των Τζαμιών μαζί με εκατοντάδες υποστηρικτές του, πολλοί από τους οποίους φάνηκε να προσεύχονται ανοικτά, αψηφώντας την απαγόρευση.

«Η αμφισβήτηση του στάτους κβο του Όρους του Ναού είναι μια επικίνδυνη, αχρείαστη και ανεύθυνη πράξη. Οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ θέτουν σε κίνδυνο το κράτος του Ισραήλ και τη διεθνή του θέση», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος έχει έρθει συχνά σε αντιπαράθεση με τον Μπεν-Γκβιρ.

Πηγή: ΑΠΕ