Οι ιταλικές αρχές αναζητούν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να οδήγησαν στην τραγωδία με τη βύθιση της πολυτελούς θαλαμηγού κοντά στο Παλέρμο. 

Αν και άνοιξε η έρευνα για ανθρωποκτονία, οι ειδικοί δηλώνουν πως το καιρικό φαινόμενο «downburst» μπορεί να βύθισε το σκάφος.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ένας υδροστρόβιλος – ουσιαστικά ένας ανεμοστρόβιλος πάνω από τη θάλασσα – προκάλεσε το περιστατικό.

Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να προκλήθηκε από ένα downburst – έναν τοπικό θυελλώδη άνεμο που συνδέεται με καταιγίδες.

Τι είναι το καιρικό φαινόμενο «downburst»

Οι καταιγίδες είναι ισχυρά και πολύπλοκα φαινόμενα, με τον αέρα μέσα σε σύννεφο καταιγίδας να κινείται ταχύτατα προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Το φαινόμενο downburst συμβαίνει όταν ο αέρας πέφτει προς τα κάτω από τη βάση του σύννεφου – συχνά σε συνδυασμό με μια βροχόπτωση – δημιουργώντας μια ισχυρή ριπή ανέμου που φυσάει προς το έδαφος.

Όταν προσκρούει σε μια επιφάνεια, ο άνεμος εξαπλώνεται, φυσώντας απρόβλεπτα προς τα έξω. Οι άνεμοι που συνδέονται με τις καταιγίδες μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 160 χιλιομέτρων/ώρα. Τείνουν να είναι αρκετά βραχύβιοι, συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις αερομεταφορές έχοντας προκαλέσει πολλά αεροπορικά δυστυχήματα κατά τη διάρκεια των ετών. Ωστόσο, ο κίνδυνος τείνει να προβλέπεται καλά από τους μετεωρολόγους, βοηθώντας τους πιλότους να τις αποφεύγουν.

Ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες του πληρώματος

Σημαντικά ερωτήματα έθεσε το Σάββατο και ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Τερμίνι Ιμερέζε, Ραφαέλε Καμαράνο σχετικά με τις ευθύνες του πληρώματος.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε αναρωτήθηκε για ποιον λόγο το πλήρωμα κατάφερε να σωθεί ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο ενώ οι επισκέπτες βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στη θαλαμηγό.

«Επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή τραγωδία. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είδαμε εξαιρετικό επαγγελματισμό και θάρρος. Προς το παρόν έχουμε ανοίξει δικογραφία κατά αγνώστων για ναυάγιο από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια», είπε.

«Αναρωτιέμαι γιατί ο υπεύθυνος της γέφυρας δεν είδε την καταιγίδα να έρχεται. Ερευνούμε επίσης γιατί το πλήρωμα σώθηκε ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες βρίσκονταν στο κύτος.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το γεγονός ήταν πραγματικά ξαφνικό και απροσδόκητο. Το ιστιοφόρο χτυπήθηκε από downburst: οι ριπές του ανέμου μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα θύματα παρέμειναν πίσω, στο ιστιοφόρο, επειδή κοιμούνταν. Προσπαθούμε να το εξακριβώσουμε αυτό, διασταυρώνοντας τις μαρτυρίες και επαληθεύοντας ό,τι προκύπτει», δήλωσε.