Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους ως υπόπτους για συμμετοχή σε επίθεση Εβραίων εποίκων στο παλαιστινιακό χωριό Τζιτ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά την οποία ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, όπως ανέφεραν σήμερα οι αρχές.

Η επίθεση της 15ης Αυγούστου από δεκάδες εποίκους με όπλα και βόμβες μολότοφ είχε προκαλέσει την καταδίκη, πράγμα σπάνιο, Ισραηλινών ηγετών, περιλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος υποσχέθηκε ταχεία έρευνα.

«Ήταν ένα σοβαρό τρομοκρατικό γεγονός που περιλάμβανε πυρπόληση κτηρίων και οχημάτων, πέτρες και βόμβες μολότοφ, καθώς και πραγματικά πυρά με αποτέλεσμα το φόνο ενός Παλαιστινίου και τον τραυματισμό ενός άλλου», σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας.

Τα αυξανόμενα περιστατικά άσκησης βίας από εποίκους εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα έχουν προκαλέσει διεθνείς καταδίκες, μεταξύ των οποίων και από συμμάχους του Ισραήλ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Παλαιστίνιοι και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν συχνά τις ισραηλινές δυνάμεις ότι παρακολουθούν αμέτοχες ενόσω διενεργούνται επιθέσεις από Εβραίους εποίκους εναντίον των Παλαιστινίων και λένε πως η βία δεν καταλήγει σχεδόν ποτέ σε άσκηση διώξεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος βίαιων εποίκων και έχουν καλέσει κατ’ επανάληψη το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις επιθέσεις.

Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι οι τέσσερις συλληφθέντες περιλαμβάνουν τρεις ενήλικες και έναν ανήλικο που θεωρούνται ύποπτοι για αρκετές πράξεις τρομοκρατίας εναντίον Παλαιστινίων. Η έρευνα συνεχίζεται, ανέφερε η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ