Κάτοικος Νέας Υόρκης που είχε συμμετάσχει στο κίνημα για τη δημοκρατία στην Κίνα, το οποίο καταπνίγηκε στο αίμα το 1989 από το Πεκίνο, κατηγορείται για τη δράση του στις ΗΠΑ ως πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Τανγκ Γιουαντζούν, 67 ετών, διέφυγε από την Κίνα πριν από 20 χρόνια κολυμπώντας για να φθάσει στην Ταϊβάν και να πάρει τελικά πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χθες κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του για την δράση του ως πράκτορα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις ΗΠΑ από το 2018 έως το 2023, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Τανγκ έφερε σε πέρας αποστολές υπό την διεύθυνση του υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, της βασικής πολιτικής υπηρεσίας Πληροφοριών» της χώρας, εξηγεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, διοχέτευσε σε λειτουργούς του υπουργείου αυτού πληροφορίες για «άτομα και ομάδες που θεωρούνται από το Πεκίνο επιζήμια για τα συμφέροντά του», κυρίως για «διακεκριμένους ακτιβιστές για την δημοκρατία και κινέζους αντιφρονούντες που ζουν στις ΗΠΑ». Κατηγορείται επίσης που δήλωσε ψευδώς στο FBI ότι δεν έχει πλέον πρόσβαση σε mail που χρησιμοποιούσε για να έρθει σε επαφή με τον σύνδεσμό του στο κινεζικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συνελήφθη χθες και θα προσαχθεί στο δικαστήριο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας «δεν γνωρίζει τίποτε» για την υπόθεση.

Ο Τανγκ Γιουαντζούν κατάγεται από την επαρχία Τζιλίν της Βορειοανατολικής Κίνας. Καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 20 ετών για την συμμετοχή του στο κίνημα για την δημοκρατία το 1989 που κατέληξε στην σφαγή της πλατείας Τιενανμέν.

Αποφυλακίστηκε έπειτα από οκτώ χρόνια.

Ο Τανγκ συνέχισε τη δράση του για την δημοκρατία στην Κίνα, συνελήφθη, ανακρίθηκε πολλές φορές από τις αρχές και εν τέλει κατόρθωσε να διαφύγει στην Ταϊβάν, σύμφωνα με οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων της Ταϊπέι που τον βοήθησε να καταθέσει αίτηση ασύλου στις ΗΠΑ το 2002.

Πηγή: ΑΠΕ