Την ώρα που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στέλνουν αντιπροσωπείες στο Κατάρ για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν αργότερα σήμερα, δεν έχει επιτευχθεί καμία ανακωχή στα βασικά σημεία των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.
Ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη χτυπούν την πόλη Χαμάντ, ενώ το προηγούμενο 24ωρο αναφέρθηκαν εκρήξεις σε κατοικίες στη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας με απολογισμό δεκάδες νεκρούς σε όλη την παλαιστινιακή επικράτεια.

Η Χαμάς διεμήνυσε στους μεσολαβητές ότι είναι πρόθυμη να συναντηθεί μετά τις συζητήσεις για να καθορίσει εάν υπάρχει σοβαρή πρόθεση από το Ισραήλ στις προτάσεις εκεχειρίας.
Την παραμονή των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αλ Θανί, κάλεσαν όλες τις πλευρές να μην υπονομεύσουν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην κατεχόμενη επαρχία Τούμπας της Δυτικής Όχθης κατά τη διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με drone στην πόλη Ταμούν.
Εν τω μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο BBC ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα και για την απελευθέρωση ομήρων που θα επαναληφθούν στην Ντόχα σήμερα Πέμπτη.
Η παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα ζήτησε συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την εφαρμογή της συμφωνίας και δήλωσε ότι «δεν θα εμπλακεί σε “διαπραγματεύσεις για τις διαπραγματεύσεις” παράσχοντας νομιμοποίηση στο Ισραήλ για να συνεχίσει τον πόλεμό του», είπε ο αξιωματούχος.
Επανέλαβε ότι ο οδικός χάρτης θα πρέπει να βασίζεται στην προτεινόμενη συμφωνία που σκιαγράφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι πρόσθεσε «νέους όρους». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αρνήθηκε τον ισχυρισμό και είπε ότι η Χαμάς ήταν αυτή που απαιτεί αλλαγές.

Οι συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν ακόμη και χωρίς τη Χαμάς, καθώς μεσολαβητές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να συντάξουν ένα σχέδιο που θα επιλύει τα υπόλοιπα ζητήματα.
Οι συνομιλίες τορπιλίστηκαν πολλές φορές τον προηγούμενο μήνα και έχουν ανασταλεί μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη και επικεφαλής διαπραγματευτή της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας θα μπορούσε να αποτρέψει το Ιράν να προχωρήσει σε αντίποινα για τη δολοφονία κατά του Ισραήλ -το οποίο ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ανάμειξή του- και να αποτρέψει μια περιφερειακή σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες ενόψει των συνομιλιών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πέραν της από κοινού προσπάθειας με τον Αλ Θανί, μίλησε και με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελατί, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, ενημερώθηκαν επίσης από την ομάδα εθνικής ασφάλειας για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Τουλάχιστον 39.965 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 92.294 τραυματίστηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Υπολογίζεται ότι 1.139 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και περισσότεροι από 200 αιχμαλωτίστηκαν.