Η αστυνομία του Μπανγκλαντές επανέλαβε σήμερα τις περιπολίες στην πρωτεύουσα Ντάκα, τερματίζοντας μια απεργία σχεδόν μίας εβδομάδας η οποία είχε αποφασιστεί την επομένη της ανάληψης του ελέγχου της χώρας από τον στρατό και τη φυγή στο εξωτερικό της πρώην πρωθυπουργού.

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν εξαφανιστεί την περασμένη εβδομάδα από τους δρόμους της μεγαλούπολης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά την παραίτηση της Σέιχ Χασίνα έπειτα από 15 χρόνια στην εξουσία.

Η αστυνομία επικρίθηκε ότι αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στη φονική καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 450 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων 42 αστυνομικών.

Οι δυνάμεις της τάξης είχαν δεσμευθεί να επαναλάβουν την εργασία τους όταν λάβουν εγγυήσεις για ασφάλεια των μελών τους και δέχθηκαν να δουλέψουν και πάλι έπειτα από συζητήσεις που είχαν στη διάρκεια της νύχτας με τη νέα προσωρινή κυβέρνηση υπό τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς.

Οι υπό την ηγεσία των φοιτητών διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Χασίνα ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές μέχρι τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για τη διάλυσή τους.

Περίπου 450 από τα 600 αστυνομικά τμήματα της χώρας πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια επιθέσεων, σύμφωνα με το συνδικάτο της εθνικής αστυνομίας.

Πολλά από αυτά ξανάνοιξαν στα τέλη της εβδομάδας υπό την προστασία του στρατού, ο οποίος αρνήθηκε γενικά να συμμετάσχει στην καταστολή.

Χωρίς την αστυνομία, οι φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις προσφέρθηκαν εθελοντικά να αποκαταστήσουν την τάξη έπειτα από λεηλασίες και επιθέσεις αντιποίνων τις πρώτες ώρες μετά τη φυγή της Χασίνα.

Πολλές πληροφορίες έκαναν λόγο για βία εναντίον κατοικιών, ναών και επιχειρήσεων της ινδουιστικής κοινότητας μετά την αναχώρηση της Χασίνα με προορισμό την Ινδία.

Αυτή η θρησκευτική μειονότητα, η πιο σημαντική στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας που αριθμεί 170 εκατομμύρια κατοίκων στην πλειονότητά τους μουσουλμάνων, θεωρήθηκε πως προσέφερε την υποστήριξή της στο κόμμα Λαϊκός Σύνδεσμος (Awami League) της Χασίνα.

Η διοίκηση του Jamaat, του μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος του Μπανγκλαντές, δήλωσε πως θα συναντήσει σήμερα εκπροσώπους της ινδουιστικής κοινότητας και άλλων μειονοτήτων προκειμένου να ηρεμήσει τις εντάσεις.

Ο 84χρονος οικονομολόγος Μουχάμαντ Γιουνούς δέχθηκε να αναλάβει τα ηνία της προσωρινής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή “ελεύθερων” εκλογών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαχαουάτ Χοσάιν δήλωσε σήμερα πως η προσωρινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να απαγορεύσει το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ