Η Γαλλία, η Γερμανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν σήμερα πως «δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμιά επιπλέον καθυστέρηση» στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιώντας «το Ιράν και τους συμμάχους του» εναντίον οποιασδήποτε «νέας κλιμάκωσης» της σύγκρουσης.

«Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και όλοι οι όμηροι, που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς, πρέπει να απελευθερωθούν», υποστηρίζουν οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών σε κοινή δήλωσή τους, επαναλαμβάνοντας την έκκληση των ομολόγων τους των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και το Κατάρ «για την άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Οκτώ μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.198 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου, η επίθεση που διεξάγει σε αντίποινα το Ισραήλ έχει προκαλέσει τουλάχιστον 39.790 νεκρούς στη Γάζα, όπου 111 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται, 39 από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Συμφωνούμε ότι δεν μπορεί πια να υπάρξει καμιά επιπλέον προθεσμία», προσθέτουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση των εντάσεων στην περιοχή».

Η σύγκρουση πήρε πράγματι νέα διάσταση μετά τις δολοφονίες στα τέλη Ιουλίου του στρατιωτικού αρχηγού της λιβανικής Χεζμπολάχ Φουάντ Σοκρ κοντά στη Βηρυτό και κυρίως του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Το ιρανικό καθεστώς έχει εξάλλου υποστηρίξει πως έχει «νόμιμα το δικαίωμα να τιμωρήσει» το Ισραήλ γι’ αυτή την ενέργεια που διαπράχθηκε στο έδαφός του, για την οποία το Ισραήλ δεν έχει ωστόσο αναλάβει την ευθύνη.

Όμως για το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο, «καμιά χώρα ή έθνος δεν έχει να κερδίσει από μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή».

Οι τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάλεσαν «το Ιράν και τους συμμάχους του να απόσχουν από επιθέσεις που επιδεινώνουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων».

Πηγή: ΑΠΕ