Αυτή είναι η στιγμή που η θετή μητέρα ενός μεγαλόσωμου μαθητή με ύψος 1,98 ξεσπά σε κλάματα, καθώς ζητά από τον δικαστή επιείκεια, αφού ο γιος της ξυλοκόπησε έναν δάσκαλο που του πήρε το Nintendo Switch.

Η Leanne Depa, η οποία υιοθέτησε τον Brendan όταν ήταν πέντε μηνών, άρχισε να κλαίει καθώς είπε στον δικαστή κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της ποινής του αυτιστικού γιου της: «Σε ικετεύω να τον αφήσεις να έρθει σπίτι μαζί μου».

Ο Brendan Depa, ο οποίος ήταν 17 ετών τότε, αντιμετώπισε βάναυσα την 59χρονο βοηθό εκπαιδευτικού Joan Naydich, τον Φεβρουάριο του 2023 χτυπώντας την με γροθιές σε σώμα και κεφάλι, αφήνοντάς την μελανιασμένη και αναίσθητη.

Ο Depa, που είναι πλέον ενήλικος, διέπραξε την επίθεση στο γυμνάσιο Matanzas στο Palm Coast της Φλόριντα, μια μεσαίου μεγέθους πόλη κοντά στην παραλία Daytona.

Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 30 ετών, αλλά θα περάσει μόνο πέντε χρόνια πίσω από τα κάγκελα μιας φυλακής της πολιτείας της Φλόριντα, ακολουθούμενα από 15 χρόνια αναστολής.

Ο Depa δεν είχε επικαλεστεί καμία αμφισβήτηση για τις κατηγορίες εναντίον του τον Οκτώβριο του 2023 και αρχικά επρόκειτο να δικαστεί τον Μάιο του 2024, αλλά ο δικαστής καθυστέρησε την ακρόαση για να μπορέσει να ακούσει περισσότερους μάρτυρες. Ο Depa καταδικάστηκε τελικά την περασμένη Τρίτη.

Το θύμα του, η εκπαιδευτικός Naydich, είχε ζητήσει από το δικαστήριο να φυλακίσει τον έφηβο δράστη της επίθεσης με την μέγιστη ποινή κάθειρξης των 30 ετών.

Ωστόσο, η απόφαση του δικαστή Terence Perkins να δώσει στον Depa ποινή 25 χρόνια μικρότερη απ’ όσα ζητούσε ο δάσκαλος, θα μπορούσε να έχει σχέση με την απαλλακτική μαρτυρία που προήλθε από τη μητέρα του και τα επιχειρήματα από την ομάδα υπεράσπισης του.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η Leanne Depa είπε στο δικαστήριο ότι: ο «Brendan, είχε μια δύσκολη ζωή», προσθέτοντας πώς ο γιος της είχε «αισθανθεί εγκαταλελειμμένος» από αυτήν, αφού τον έστειλε να ζήσει σε μια μονάδα θεραπείας στη Βόρεια Καρολίνα για ένα χρόνο όταν ήταν 14 ετών.

Η εργοθεραπεύτρια είπε επίσης: «Παλεύει με τον αυτισμό και τα προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά […] μπόρεσα να διαχειριστώ τον Brandon, γιατί ήξερα τον Brandon και ήξερα τα ερεθίσματα του και ήξερα τις ανάγκες και τα δυνατά του σημεία».

Στη μονάδα θεραπείας ο Depa χτύπησε στο κεφάλι άτομο του προσωπικού, γρονθοκόπησε έναν γιατρό και πέταξε μια καρέκλα, σύμφωνα με τη βοηθό εισαγγελέα του κράτους, Melissa Clark.

Στη συνέχεια, ο Depa στάλθηκε σε ένα ομαδικό σπίτι, πριν επιστρέψει για να ζήσει με τη μητέρα του και να πάει στο δημόσιο σχολείο στο Palm Coast το 2021.

Είπε ότι είχε προειδοποιήσει το σχολείο για τη συμπεριφορά του γιου της.

Οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούσαν υπέβαλαν ξεχωριστή μήνυση κατά της σχολικής περιφέρειας για αμέλεια, όπου περιέγραψαν την Depa ως «ωρολογιακή βόμβα».

Την ημέρα της επίθεσης, η Naydich ζήτησε από έναν άλλο δάσκαλο να πάρει την κονσόλα παιχνιδιών του Depa, ένα Nintendo Switch.

Όταν ο Ντεπά το έμαθε, φέρεται να την έβρισε και να την έφτυσε καθώς έφευγε από την τάξη.

Τότε ήταν που μια κάμερα παρακολούθησης του σχολείου τον απαθανάτισε να την ακολουθεί και να πέφτει πάνω της, κάνοντάς την να πέσει στο έδαφος, γρονθοκοπώντας την στο κεφάλι και την πλάτη 15 φορές.

Τα τραύματά της περιελάμβαναν πέντε σπασμένα πλευρά, διάσειση και απώλεια ακοής.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν σπασίματα στο μάγουλο της βοηθού, μώλωπες γύρω από τα μάτια, ένα ματωμένο μάτι, ένα βαθούλωμα στη μύτη και μια πληγή στο πίσω μέρος του αυτιού της.

Η Naydich, μητέρα δύο παιδιών, είπε στο δικαστήριο: «Οι ενέργειες του Brendan Depa εκείνη την ημέρα με έκαναν να χάσω τη δουλειά που είχα για σχεδόν 19 χρόνια, να χάσω την οικονομική μου ασφάλεια, να χάσω την ασφάλιση υγείας μου».

Έχει επίσης καταθέσει μια μόνιμη διαταγή εναντίον του Depa που τον εμποδίζει να πλησιάσει το σπίτι ή τον τόπο εργασίας της.

Η Naydich είπε ότι τα χειρότερα τραύματα είναι εσωτερικά και ότι η επίθεση επηρέασε βαθιά τις γνωστικές της λειτουργίες.

«Δυστυχώς, πολλά από τα τραύματα μου που δεν είναι ορατά θα τα έχω για το υπόλοιπο της ζωής μου», είπε.

Η Naydich, είπε στο δικαστήριο στην ακρόαση τον Μάιο ότι: «Υπάρχουν συνέπειες στη ζωή σε κακές πράξεις, κακές επιλογές. Έκανε αυτή την επιλογή εκείνη την ημέρα να με ακολουθήσει».

Οι δικηγόροι του Depa προσπάθησαν να το γυρίσουν εναντίον της, ισχυριζόμενοι ότι η Naydich απέτυχε να αντιμετωπίσει τις ειδικές ανάγκες του αυτιστικού αγοριού και ότι δεν είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα για να τον χειριστεί.

Ο Kurt Teifke, ένας από τους δικηγόρους του Depa, φέρεται να αναφέρθηκε σε προηγούμενη μαρτυρία που υποδηλώνει ότι η επίθεση ήταν εκδήλωση της αναπηρίας του.
«Δεν φταίει αυτός», είπε ο Teifke.

Ο δικαστής Perkins δεν το αποδέχτηκε, επικαλούμενος τη βαρβαρότητα που καταγράφεται στο βίντεο και προσθέτοντας ότι η επίθεση τoy Depa στην Naydich δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

«Αποτυπώνει την παράλογα, ακραία βία με πολύ ανησυχητικό τρόπο», είπε ο Perkins, σχολιάζοντας το βίντεο.

Στην καταδίκη του, ο Perkins επικαλέστηκε επίσης την μαρτυρία ενός ψυχολόγου, ο οποίος είπε ότι ο Depa ήξερε ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος και ότι δεν εξέφρασε μεταμέλεια σε κανένα σημείο.

Η μητέρα του Depa παρακάλεσε τον δικαστή να αφήσει τον γιο της να εκτίσει κατ’ οίκον περιορισμό, λέγοντάς του: «Νομίζω ότι χρειάζεται βοήθεια και νομίζω ότι χρειάζεται θεραπεία».

Όμως, o Depa καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κρατική φυλάκιση καθώς και 15 χρόνια υπό επιτήρηση.

Ο δικαστής Perkins διέταξε επίσης το Τμήμα Σωφρονιστικών Σωμάτων της Φλόριντα να διενεργήσει μια πλήρη αξιολόγηση ψυχικής υγείας του Depa και να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας για τις αναπηρίες του, ανέφερε η εφημερίδα Daytona Beach News-Journal.

Μετά την φυλάκιση του γιου της, η Leanne Depa είπε στους δημοσιογράφους ότι τιμωρείται επειδή είναι μαύρος και μεγαλόσωμο, καθώς και εξαιτίας της αναπηρίας του.