Μια νέα μελέτη στοχεύει να απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα για το πώς χτίστηκαν οι μεγάλες αιγυπτιακές πυραμίδες πριν από χιλιάδες χρόνια και τα ευρήματά της έδωσαν μια απροσδόκητη πιθανή απάντηση – το νερό.

Αν και οι έρημοι είναι συνήθως γνωστό ότι δεν έχουν το υγρό υλικό, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Plos One, ένα περιοδικό Public Library of Science, τη Δευτέρα, θεωρεί ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την ισχύ του νερού για να κατασκευάσουν τις πυραμίδες.

Η πυραμίδα του Ζοζέρ, που ανεγέρθηκε πριν από περίπου 4.500 χρόνια, μπορεί να έχει κατασκευαστεί με τη χρήση ενός ενοποιημένου υδραυλικού συστήματος ανύψωσης που κινείται με νερό, διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενες θεωρίες σχετικά με το πώς κατασκευάστηκε η πυραμίδα υποδήλωναν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα με ράμπες και μοχλούς, για να δώσουν στις κατασκευές το τεράστιο ύψος τους.

Αλλά, η νέα και ποτέ πριν αναφερθείσα θεωρία προτείνει ότι οι αρχιτέκτονες των πυραμίδων χρησιμοποίησαν κανάλια για τη διαδικασία κατασκευής τους, όπως οι Αιγύπτιοι της εποχής χρησιμοποιούσαν τα κανάλια για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους.

«Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φημίζονται για την πρωτοπορία και την κυριαρχία τους στα υδραυλικά μέσα με κανάλια για σκοπούς άρδευσης και φορτηγίδες για τη μεταφορά τεράστιων λίθων», έγραψαν οι ερευνητές.

«Αυτή η εργασία ανοίγει μια νέα γραμμή έρευνας: τη χρήση υδραυλικής δύναμης για την ανέγερση των τεράστιων κατασκευών που δημιουργήθηκαν από τους Φαραώ».

Σύμφωνα με την nypost η μελέτη υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν νερό υπό πίεση για να επιπλέουν τις οικοδομικές πέτρες της πυραμίδας προς τα ανώτερα επίπεδα της αναπτυσσόμενης δομής, μέσω ενός εσωτερικού φρεατίου σε μια διαδικασία γνωστή ως κατασκευή «ηφαιστείου».

Οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν στοιχεία για ένα ενοποιημένο σύστημα διήθησης νερού και υδραυλικό σύστημα στην πυραμίδα που καθάριζε το νερό από τα κοντινά κανάλια και ρύθμιζε τη ροή του για πρακτικές χρήσεις.

Πιστεύουν ότι η πυραμίδα του Ζοζέρ μπορεί να έχει χτιστεί από μια λεκάνη απορροής και ότι η πέτρινη δομή Gisr el-Mudir –η οποία παρέμενε για καιρό μυστήριο– ήταν μια τεράστια παγίδα ιζημάτων που διέθετε ένα ανοιχτό φράγμα ελέγχου.

Είπαν επίσης ότι ανακάλυψαν την πιθανή παρουσία μιας αποξηραμένης πρόχειρης λίμνης δυτικά της πυραμίδας, η οποία πιθανότατα γέμιζε την «Ξηρά Τάφρο» που περιέκλειε το σύμπλεγμα της πυραμίδας, και στη συνέχεια συνδέθηκε με μια βαθιά τάφρο, που έφερνε νερό κάτω από το έδαφος και πάνω στον άξονα μέσα στην πυραμίδα.

«Αποκαλύψαμε μια πιθανή εξήγηση για το πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες με υδραυλική δύναμη», ανέφεραν στο συμπέρασμά τους οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι συγγραφείς ελπίζουν να διεξαγάγουν περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουν πώς λειτουργούσε το πιθανό σύστημα ανύψωσης νερού με περισσότερες λεπτομέρειες.