Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα εθνικής ασφάλειας ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε το Ιράν και η Χεζμπολάχ είναι πιθανό να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Αναφορές έχουν δείξει ότι αναμένεται άμεσα αντίποινα από το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ για τις δολοφονίες του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και του στρατιωτικού επικεφαλής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, αν και το Ιράν έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Μπάιντεν και ο Χάρις ενημερώθηκαν επίσης ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με «τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας επίθεσης» , σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Νωρίτερα οι δύο τους ενημερώθηκαν από την ομάδα που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των απειλών που κατά την Ουάσιγκτον εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι είναι έτοιμοι για επίθεση

Ο Σαρντάρ Χατζιζαντέχ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν το βράδυ της Δευτέρας δήλωσε πως είναι έτοιμοι για την επίθεση: «Κάθε πύραυλος Khorramshahr-4 είναι ικανός να πλήξει 80 στόχους (πιθανώς εννοώντας κεφαλές διασποράς). Εάν εκτοξευθούν 100 πύραυλοι, μπορούν να καταστραφούν 8.000 στόχοι στο εχθρικό έδαφος» ενώ στην ανακοίνωση τους αναφέρεται: «Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα».

Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε να επιτεθούν πρώτοι

Ανώτεροι αξιωματικοί των IDF πρότειναν στον υπουργό Άμυνας και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προλάβουν τη Χεζμπολάχ και να χτυπήσουν το Λίβανο. «Οι πιθανότητες κλιμάκωσης στο βόρειο μέτωπο αυξάνονται. Θα ήταν συνετό να ηγηθούμε της πρωτοβουλίας», σύμφωνα με πληροφορίες του Channel 13.

Τη στιγμή που αναμένεται η αντίδραση του Ιράν και της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη και του Φουάντ Σουκρ στο Λίβανο, ανώτεροι αξιωματικοί των IDF πρότειναν στον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην περιμένουν επίθεση από τη Χεζμπολάχ, αλλά να ξεκινήσουν άλλο ένα προληπτικό ισραηλινό χτύπημα, όπως μετέδωσε το Κανάλι 13 το βράδυ της Δευτέρας.

Δηλώσεις του προέδρου της Παλαιστίνης

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη Τετάρτη, είχε ως στόχο την παράταση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης.

«Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η επίθεση και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα», πρόσθεσε.

«Οι ισραηλινές αρχές κατοχής πρέπει να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους και να τερματίσουν την επίθεσή τους εναντίον του λαού μας και της υπόθεσής μας, να συμμορφωθούν προς το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόσουν την αραβική πρωτοβουλία για την ειρήνη, καθώς και άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και απόσυρση (των ενόπλων δυνάμεών τους) από τη Λωρίδα της Γάζας», έκρινε.