Μία υποψήφια για τον τίτλο Μις Νότια Αφρική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας οξείας ξενοφοβικής αντιπαράθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της καταγωγής της από τη Νιγηρία, κλήθηκε σήμερα να «αποδείξει» την εθνικότητά της από τον Νοτιοαφρικανό υπουργό Πολιτισμού.

Από την ανακοίνωση τον Ιούλιο της πρόκρισής της στον τελικό των εθνικών καλλιστείων, η Σιντίμα Αντετσίνα, φοιτήτρια της νομικής, ηλικίας 23 ετών, γεννηθείσα στο Σοβέτο και ο πατέρας της οποίας είναι Νιγηριανός, βρίσκεται στο στόχαστρο ξενοφοβικών επιθέσεων.

«Γιατί απλά δεν παράσχει έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι Νοτιοαφρικανή;», δήλωσε ο υπουργός Γκάιτον ΜακΚένζι, γνωστός για τις ξενοφοβικές θέσεις του, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Υπάρχουν όμορφες νεαρές Νοτιοαφρικάνες, για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος να στερηθούν αυτήν την ευκαιρία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα σχόλια σχετικά με την εθνικότητα της Σιντίμα Αντετσίνα έχουν πολλαπλασιαστεί. Πολιτικά πρόσωπα, διάσημοι ή απλοί χρήστες, όλοι εκφράζουν τη γνώμη τους για την εθνικότητα της νεαρής γυναίκας, η οποία διαθέτει εντούτοις νοτιοαφρικανική ταυτότητα και νοτιοαφρικανικό διαβατήριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού ομορφιάς.

Αν και τα μηνύματα συμπαράστασης είναι πολλά, λίστες με υπογραφές για τον αποκλεισμό της από τα καλλιστεία έχουν επίσης κάνει την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο.

Στήριξη από την ριζοσπαστική αριστερά

Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Economic Freedom Fighters (EFF) εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την υποψήφια, λέγοντας σε ένα δελτίο Τύπου πως οι επιθέσεις σε βάρος της «αποτελούν κατάλοιπα του απαρτχάιντ και της αποικιοκρατίας, όπου οι ιδεολογίες της διαίρεσης συνεχίζουν να μαστίζουν την κοινωνία μας».

Στη Νότια Αφρική, ξενοφοβικές εντάσεις σε βάρος Αφρικανών μεταναστών, που οδηγούν σε ορισμένες περιπτώσεις σε βίαια επεισόδια, ξεσπούν τακτικά εδώ και περίπου 15 χρόνια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η καταγωγή μιας Μις προκαλεί αντιπαράθεση με φόντο την ξενοφοβία. Τον Φεβρουάριο, η Γιαπωνέζα Καρολίνα Σίινο, που είχε εκλεγεί Μις Ιαπωνία, αναγκάστηκε να απαρνηθεί τον τίτλο της έπειτα από πολυάριθμες επικρίσεις σχετικά με τη γενέτειρά της, την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ