Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είναι η «πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο αναλυτής εξωτερικής πολιτικής του CNN, Barak Ravid.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «δεν απαντά σε δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης», αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν τον θάνατο του Χανίγια.

«Αν και ο Χανίγια δεν ήταν σημαντικός από στρατιωτική άποψη, ήταν υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της ομάδας και ο βασικός συνομιλητής με τους Αιγύπτιους και τους μεσολαβητές του Κατάρ σχετικά με τη συμφωνία ομήρων και κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Ravid.

«Η δολοφονία του θα έχει σημαντική επιρροή σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Ισαμήλ Χανίγια ως έναν από τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ravid.

«Δεν θα μείνει ατιμώρητη η άναδρη πράξη», λέει η Χαμάς

Η δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν είναι μια «άνανδρη πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη» μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Ακσά που διευθύνεται από την παλαιστινιακή οργάνωση, επικαλούμενος τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

«Η δολοφονία του Χανίγια είναι μια σοβαρή κλιμάκωση που δεν θα επιτύχει τους στόχους της», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Ο Χανίγια είχε μεταβεί στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν.

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας», ανέφερε η Χαμάς.

Τη δολοφονία του Χανίγια καταδίκασε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera δημοσίευσε πλήρες αντίγραφο της δήλωσης της Χαμάς για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. «Στο όνομα του Αλλάχ, του Πολυεύσπλαχνου, το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης της Χαμάς θρηνεί στον μεγάλο παλαιστινιακό λαό μας, στο αραβικό και ισλαμικό έθνος και σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου τον αδερφό, ηγέτη, μάρτυρα, μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια».