Μια σχεδιάστρια ευχετήριων καρτών έπεσε πάνω σε αυτό που πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι στον κόσμο, ενώ περπατούσε κατά μήκος της ακτής του Τζέρσεϊ.

Η Έμι Μέρφι, 49 ετών, περπατούσε κατά μήκος μιας παραλίας στο Corson’s State Inlet στο Ocean City όταν εντόπισε ένα ασυνήθιστο μπουκάλι στην άκρη του νερού «Απλά σκέφτηκα, αυτό είναι τόσο περίεργο. Τι είναι αυτό;» δήλωσε η Μέρφι στο Philadelphia Inquirer.

Μετά από κάποια έρευνα, κατάφερε να διαπιστώσει ότι το μήνυμα στο μπουκάλι χρονολογείται πιθανότατα από το 1876, γεγονός που το καθιστά το παλαιότερο αντικείμενο του είδους του.

Το πιο ενδιαφέρον ήταν ένα ελάχιστα ευανάγνωστο, χειρόγραφο σημείωμα που βρέθηκε μέσα στο μπουκάλι και το οποίο έγραφε: «Γιώτ Ποσειδώνας στα ανοικτά του Ατλάντικ Σίτι, Νιου Τζέρσεϊ. Αυγ. 6 – 76.

Βάσει της έρευνάς της, η 49χρονη πιστεύει τώρα ότι το «76» αναφέρεται στο έτος 1876, όταν πιστεύεται ότι γράφτηκε το σημείωμα όπως αναφέρει η Daily Mail.

«Μας πήρε, θα έλεγα, ίσως 48 ώρες για να καταλάβουμε πραγματικά τι έλεγε, αλλά αν το κοιτάξεις για αρκετή ώρα, μπορείς να αρχίσεις να το καταλαβαίνεις», εξήγησε γυναίκα

Ξεκίνησε τις έρευνές της κοιτάζοντας το ίδιο το μπουκάλι, το οποίο φέρει την επωνυμία Barr & Brother Philadelphia.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο αποτίμησης Worthpoint, η εταιρεία παρήγαγε πιθανότατα το γυάλινο σκεύος μεταξύ 1870 και 1900.

Η επόμενη κίνηση της ήταν να βγάλει προσεκτικά το σημείωμα που ήταν τυλιγμένο στο εσωτερικό του μπουκαλιού, πράγμα που έκανε η ανιψιά της χρησιμοποιώντας ένα ανοιχτήρι και κάποια τσιμπιδάκια.

Στο εσωτερικό του, η Μέρφι βρήκε μια επαγγελματική κάρτα για μια γνωστή εταιρεία οργάνων της Φιλαδέλφειας με την επωνυμία W.G. & J Klemm που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1800.

Στο πίσω μέρος υπήρχε το χειρόγραφο σημείωμα που αναφερόταν στο γιοτ Ποσειδώνας.

«Θα ήθελα πολύ να μάθω ποιος ταξίδευε στο πλοίο, ποιος ήταν ο καπετάνιος, πού πήγαινε; Ήταν για διασκέδαση; Ήταν επαγγελματικό; Όλα αυτά τα ερωτήματα», δήλωσε η Μέρφι.

Στη συνέχεια η γυναίκα ανακάλυψε ένα άρθρο του Philadelphia Inquirer από το 1874 στο οποίο αναφέρεται ο καπετάνιος Σάμιουελ Γκέιλ από το Atlantic City, ο οποίος «μόλις είχε κατασκευάσει ένα υπέροχο γιοτ, το οποίο βάφτισε “Neptune”, από το Neptune Club αυτής της πόλης».

Το Neptune ήταν ένα δημοφιλές κρουαζιερόπλοιο αναψυχής που προσέλκυε δεκάδες ημερήσιους ταξιδιώτες χάρη στη χαρισματική προσωπικότητα του Γκέιλ, σύμφωνα με τη νεκρολογία του.

«Πλησιάζουμε στο να μάθουμε ποιος έγραψε το σημείωμα και ποιος πέταξε το μπουκάλι στον ωκεανό», δήλωσε η Μέρφι σε ένα βίντεο στο TikTok.

Όμως ο γρίφος δεν έχει τελειώσει ακόμα για εκείνη και η γυναίκα επικοινώνησε με του Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες για να προσπαθήσει να επαληθεύσει τη θεωρία της.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το σημερινό ρεκόρ για το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι χρονολογείται από τις 12 Ιουνίου 1886 και παρασύρθηκε από Γερμανούς καπετάνιους στο πλοίο Barque Paula και βρέθηκε στο Wedge Island της Αυστραλίας το 2018.