Κύμα εξελίξεων και αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσε η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο.

Κιρ Στάρμερ, Βρετανός πρωθυπουργός

«Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για το υπόλοιπο της προεδρίας του», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ.

«Γνωρίζω ότι, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έλαβε την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

Σε τέσσερις μήνες πολλά μπορούν να αλλάξουν, λέει ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία, το Κρεμλίνο ανέφερε πως παραμένει «προσεκτικό» στις εξελίξεις της κατάστασης.

«Οι εκλογές απέχουν τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μια μακρά περίοδος κατά την οποία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο μέσο ενημέρωσης Life.ru.

Όλαφ Σολτς, Γερμανός Καγκελάριος

Τον σεβασμό του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, κάνοντας λόγο για «φίλο» του, ο οποίος «πέτυχε πολλά για τη χώρα του, την Ευρώπη και τον κόσμο».

«Ο φίλος μου πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πετύχει πολλά: για την χώρα του, για την Ευρώπη, για τον κόσμο. Χάρη σε αυτόν, η διατλαντική συνεργασία είναι στενή, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και οι ΗΠΑ είναι για εμάς καλός και αξιόπιστος εταίρος. Η απόφασή του να μην είναι και πάλι υποψήφιος αξίζει αναγνώρισης», ανέφερε ο καγκελάριος μέσω Χ.

Μεγάλος σεβασμός στον Τζο Μπάιντεν από τους αρχηγούς των μεγάλων γερμανικών πολιτικών κομμάτων

Τον σεβασμό τους στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για επανεκλογή, εκφράζουν ήδη Γερμανοί πολιτικοί.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Η σημερινή απόφασή του αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό», έγραψε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς στην πλατφόρμα «Χ».

«Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τη χώρα του με εντυπωσιακό τρόπο ως Πρόεδρος. Και το κάνει και με αυτό το βήμα. (Έχει) τον μεγαλύτερο σεβασμό μου!», έγραψε στο «Χ» η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ.

«Ο Τζο Μπάιντεν διόρθωσε το λάθος του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με καθυστέρηση, αλλά όχι πολύ αργά. Και αυτό αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τώρα την ευκαιρία να αλλάξει και πάλι την προεκλογική εκστρατεία», έγραψε ο ειδικός του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επίσης στο «Χ».

Γκαρ Στέρε, Νορβηγός πρωθυπουργός

«Σέβομαι την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Η αιτιολόγηση αυτή αξίζει σεβασμό», δήλωσε ο Γκαρ Στέρε στο εθνικό δίκτυο NRK.

«Ο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς της Αμερικής για πολλές δεκαετίες, και ένας πρόεδρος που υλοποίησε αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Ντόναλντ Τουσκ, Πολωνός πρωθυπουργός

«Κύριε Πρόεδρε @JoeBiden, πολλές φορές λάβατε δύσκολες αποφάσεις που έκαναν την Πολωνία, την Αμερική και τον κόσμο πιο ασφαλή, και τη δημοκρατία και την ελευθερία πιο ισχυρές. Γνωρίζω ότι είχατε ως οδηγό σας τις ίδιες αρχές όταν ανακοινώσατε την τελευταία σας απόφαση. Ίσως τη δυσκολότερη στη ζωή σας», αναφέρει ο Ντόναλντ Τουσκ.

Πετρ Φιάλα, Τσέχος πρωθυπουργός

«Είναι αναμφίβολα η απόφαση ενός πολιτικού άνδρα που υπηρέτησε τη χώρα του για δεκαετίες. Είναι ένα υπεύθυνο και σε προσωπικό επίπεδο δύσκολο βήμα, αλλά αυτό του δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Εύχομαι για τις ΗΠΑ να αναδεχθεί ένας καλός πρόεδρος από την δημοκρατική αναμέτρηση δύο ισχυρών και ίσων υποψηφίων», δήλωσε ο Πετρ Φιάλα.