Ένας 72χρονος πάλεψε και σκότωσε μια αρκούδα γκρίζλι που του επιτέθηκε την ώρα που μάζευε μούρα στη Μοντάνα.

Ο άνδρας, του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, βρισκόταν μόνος σε εθνικό δασικό έδαφος των ΗΠΑ, όταν η ενήλικη αρκούδα του επιτέθηκε την περασμένη Πέμπτη, αφήνοντάς τον σοβαρά τραυματισμένο, δήλωσαν αξιωματούχοι της Montana Fish, Wildlife & Parks.

Κατά τη διάρκεια της πάλης, κατάφερε να πυροβολήσει και να σκοτώσει την αρκούδα πριν μεταφερθεί εσπευσμένα στο τοπικό νοσοκομείο.

Η αρκούδα πιθανότατα ήταν μια μητέρα που προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα μικρά της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας Dillon Tabish. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της άγριας ζωής έχουν αρχίσει να ψάχνουν για τα μικρά αρκουδάκια στην περιοχή και στην περίπτωση που εντοπιστούν βρεθούν δεν είναι σαφές εάν θα τεθούν σε αιχμαλωσία.

«Ανάλογα με την ηλικία, μπορεί να τα αφήσουμε στη φύση, επειδή έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, αντί να πρέπει να τους κάνουμε ευθανασία», είπε ο Tabish.

Η επίθεση σημειώθηκε στο Εθνικό Δάσος Flathead, περίπου 2 μίλια βόρεια των καταρρακτών Κολούμπια, κοντά σε μια πόλη της βορειοδυτικής Μοντάνα με περίπου 5.500 κατοίκους, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία άγριας ζωής.

Όπως αναφέρει η nypost την ίδια μέρα που ο άνδρας δέχθηκε επίθεση, η Fish, Wildlife & Parks πυροβόλησε μια ενήλικη θηλυκή αρκούδα γκρίζλι που εισέβαλε σε σπίτια και έκλεβε φαγητό γύρω από την πόλη Gardner, βόρεια του Εθνικού Πάρκου Yellowstone.

Κανείς δεν τραυματίστηκε από την αρκούδα, η οποία πυροβολήθηκε κοντά στον ποταμό Yellowstone, περίπου 300 μίλια νότια της επίθεσης στην περιοχή Columbia Falls.

Η αρκούδα είχε συνηθίσει να βρίσκει φαγητό σε σκουπίδια και σχάρες μπάρμπεκιου που έμεναν σε αυλές σπιτιών.

Οι διαχειριστές άγριας ζωής αρκετές φορές αιχμαλωτίζουν και μετακινούν γκρίζλι που είναι γνωστό ότι προκαλούν προβλήματα στους ανθρώπους. Ωστόσο, θα σκοτώσουν αρκούδες που είτε πραγματοποιούν επιθέσεις σε ανθρώπους, είτε αν κριθεί πιθανό ότι θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα ανεξάρτητα από το αν μεταφερθούν σε άλλη περιοχή.

Περίπου 2.000 γκρίζλι περιφέρονται στο δυτικό Ουαϊόμινγκ, το ανατολικό Αϊντάχο και τη δυτική Μοντάνα, ενώ αρκετές χιλιάδες ακόμη κατοικούν στα Βραχώδη Όρη του Καναδά και την Αλάσκα.

Οι αρκούδες γκρίζλι, που μπορούν να φτάσουν τα 700 κιλά, αναφέρονται ως απειλούμενο είδος στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον νόμο για τα απειλούμενα είδη.

Εκλεγμένοι αξιωματούχοι στις πολιτείες Rocky Mountain πιέζουν τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να άρουν το καθεστώς προστασίας τους, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα στο μελλοντικό κυνήγι τους.