«Η Τουρκία δεν παραιτείται από την Ε.Ε. για την Κύπρο ούτε και από την Κύπρο για την Ε.Ε.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού TRT, ο Μπαγίς υποστήριξε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά βάζει εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, εμπόδια που όπως είπε δεν μπορούν να εξηγηθούν λογικά, και πιθανότατα «πίσω απ’ αυτούς (τους ελληνοκυπρίους) υπάρχουν άλλες δυνάμεις».
«Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Μπορεί να είναι αυτές που ανησυχούν ότι η Τουρκία θα είναι ανταγωνιστής τους όταν γίνει πλήρες μέλος στην Ε.Ε.;», αναρωτήθηκε.

Πολλοί πριν από 5 χρόνια έλεγαν ότι ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., τώρα λένε άλλα πράγματα, ανέφερε ο Μπαγίς και σημείωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας με την Ε.Ε., «στην πραγματικότητα αποτελεί τίτλο ασφάλειας» για τους Ελληνοκυπρίους.

Μάλιστα, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία στο Κυπριακό, αντίθετα με την Τουρκία, που όπως υποστήριξε καταβάλλει κάθε προσπάθεια για λύση…

«Χάρη στην πολιτική μας όλος ο κόσμος μπόρεσε να δει ότι αυτοί που παρεμποδίζουν την λύση είναι οι ελληνοκύπριοι και ότι η πλευρά που καταβάλλει προσπάθεια για την λύση είναι η τουρκική», είπε ο κ. Μπαγίς και κατέληξε: «Άλλο πράγμα είναι το να μην κάνεις υποχωρήσεις, και άλλο να είσαι αδιάλλακτος. Εμείς κάνουμε καθημερινά προσπάθεια για την λύση στην Κύπρο».