Τα πρόσφατα επεισόδια που έγιναν στην Αλβανία, και οδήγησαν στην εν ψυχρώ δολοφονία τριών πολιτών από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την πολιτική διαφθορά στη χώρα, προκάλεσαν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με εντολή της Κάθριν Άστον, υπεύθυνης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, διορίστηκε μεσολαβητής της Ε.Ε. στην Αλβανία, ο οποίος θα επιχειρήσει να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Πρόκειται για τον Μίροσλαβ Λάιτσακ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας και πρώην ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Την είδηση για το διορισμό του κ. Λάιτσακ, ο οποίος ηγείται της αρμόδιας διεύθυνσης για τις σχέσεις με τη Ρωσία, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια στην ΕΕ, επιβεβαίωσε στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Τοπ Τσάνελ», το Γραφείο της κ. Άστον.

Ο κ. Λάιτσακ αναμένεται να φτάσει σήμερα στα Τίρανα, σε «μια προσπάθεια να παροτρύνει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση και να συνεχίσει η χώρα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για ένταξη στην ΕΕ». Η Κάθριν Άστον είχε, χθες, τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δήμαρχο Τιράνων, Έντι Ράμα.

Λόγω της άφιξης Λάιτσακ στα Τίρανα, ο Σαλί Μπερίσα ακύρωσε τη μετάβασή του στο Στρασβούργο, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε, αργά χθες το βράδυ, ότι μελετά σοβαρά την ακύρωση της προγραμματισμένης για το προσεχές Σάββατο διαδήλωσης «κατά της βίας», μετά τις σχετικές παραινέσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, Αλεξάντερ Αρβίζου, προς τον ίδιο αλλά και τον Έντι Ράμα να μην πραγματοποιήσουν τις διαδηλώσεις που προγραμματίζουν.