Η δήμαρχος της μεξικανικής πόλης Tiquicheo, Maria Santos Gorrostieta, δείχνει στην κάμερα τις πληγές της από τις μαχαιριές που δέχτηκε, όταν της επιτέθηκε συμμορία κακοποιών. Λόγω της θέσης της αποτελούσε στόχο για τα καρτέλ ναρκωτικών, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα… ναρκο-κράτος!

Παρά το γεγονός όμως ότι έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να την τρομοκρατήσουν, τόσο με τη βία όσο και ψυχολογικά η ίδια δηλώνει ότι δε θα σταματήσει μέχρι να αλλάξει η κατάσταση στην περιοχή της.

«Ήθελα να σας δείξω τις πληγές μου και δεν ντρέπομαι για τα σημάδια που μου άφησαν. Είναι το αποτέλεσμα μιας απάνθρωπης πράξης, που στιγμάτισε τη ζωή μου και της οικογένειάς μου, αλλά δεν το βάζω κάτω».

Η Gorrostieta έχει τρία παιδιά και έγινε στόχος των καρτέλ για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου του 2009, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό της με το σύζυγό της. Τότε τους πλησίασε μια ομάδα ένοπλων ανδρών, γαζώνοντας το αυτοκίνητό τους με αποτέλεσμα η ίδια να τραυματιστεί σοβαρά. Ο σύζυγός της José Sánchez Chávez σκοτώθηκε εκείνη την ημέρα.

Παρά το ψυχολογικό και σωματικό σοκ που υπέφερε, επέστρεψε μετά από λίγο καιρό στη δουλειά της.
Πέρυσι το Γενάρη της επιτέθηκαν πάλι ένοπλοι κουκουλοφόροι, τραυματίζοντάς τη σοβαρά στέλνοντας την για άλλη μια φορά στο νοσοκομείο.