Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέρριψε επικρίσεις ότι ο νέος Καθεδρικός ναός που προγραμματίζεται να ανεγερθεί στο χώρο της Αρχιεπισκοπής θα αλλοιώσει τον ιστορικό χαρακτήρα της παλιάς Λευκωσίας και θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

“Ο νέος Καθεδρικός θα αποτελεί στολίδι για την πρωτεύουσα”, απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Μακαριότατος απέρριψε επίσης κατηγορίες ότι η Εκκλησία άσκησε πιέσεις για λήψη της απόφασης για έκδοση πολεοδομικής άδειας και ισχυρισμούς για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα πίσω από την απόφαση.

“Η Εκκλησία εδώ και καιρό εξηγεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Αρχιεπισκοπής. Τότε που κτίστηκε ο ναός αυτός ήταν μεγάλος για τις ανάγκες εκείνης της εποχής. Τώρα ο ναός αυτός δεν μπορεί να χωρέσει τους κληρικούς ή τους επισήμους ειδικά κατά τη διάρκεια τελετών ή εορτασμών”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Εξ άλλου, ανέφερε ότι η Εκκλησία έκανε όλες τις απαραίτητες μελέτες για την ανέγερση της εκκλησίας. Εναντίον της απόφασης τάχθηκαν η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, οι επτά δημοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ, ο δημοτικός σύμβουλος των Οικολόγων και μία δημοτική σύμβουλος του ΔΗΣΥ.