Tη θέλησή του να προχωρήσει στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος κατά την προεδρία του στην «Ομάδα 20», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη σημερινή μεγάλη συνέντευξη τύπου στην αίθουσα τελετών της προεδρίας, που ήταν η τρίτη κατά σειρά μετά την εκλογή του.

Σε ότι αφορά την αλλαγή στο διεθνές νομισματικό σύστημα ο Νικολά Σαρκοζί θέλησε να «καθησυχάσει τους αμερικάνους « ότι δεν έχουν να ζημιώσουν.

Ανέφερε το γεγονός ότι το δολάρια είναι κυρίαρχο νόμισμα αφού σύμφωνα με το ΔΝΤ το 62% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι σε δολάρια και σε δολάρια γίνεται το 85% των διεθνών συναλλαγών.

«Θέλουμε να καθησυχάσουμε τους φίλους Αμερικάνους « είπε, «ότι το δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο νόμισμα. Κυρίαρχο όμως δεν σημαίνει μοναδικό. Έχουμε κάθε δικαίωμα να μελετήσουμε μια αλλαγή στο νομισματικό σύστημα».

Υπογράμμισε επίσης ότι παρότι η αλλαγή του νομισματικού συστήματος συχνά παρουσιάζεται ως «αναμέτρηση» ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, εντούτοις «είναι μια αναμέτρηση με πολλά κοινά συμφέροντα, αφού τα 2/3 των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας είναι σε δολάρια».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο Ιράν, είπε ότι «πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις», με αφορμή και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 στην Κωνσταντινούπολη, την οποία το Παρίσι αποδίδει στο Ιράν.

«Οι κυρώσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Πρέπει να τις ενισχύσουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σαρκοζί.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα προσφυγής στη βία προκειμένου να πειστεί το Ιράν να αποκηρύξει τον εμπλουτισμό ουρανίου ο γάλλος πρόεδρος απάντησε: «Η Γαλλία, αυτή είναι η πολιτική της, αντιμετωπίζει πάντα με επιφύλαξη την στρατιωτική επέμβαση».

Ο Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι η κρίση στον Λίβανο «επιτρέπει να εκτραπεί η προσοχή (της διεθνούς κοινότητας) από θέματα όπως ο πυρηνικός εξοπλισμός του Ιράν» και οφείλεται «στο απαράδεκτο μπλοκάρισμα» των διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Εκτίμησε επίσης ότι ο Λίβανος είναι «παράπλευρη απώλεια του μπλοκαρίσματος των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών».

«Η Γαλλία κινητοποιεί όλη την ενέργεια και όλα τα μέσα που διαθέτει ώστε ο λαός του Λιβάνου να μην πληγεί από μία νέα κρίση», υπογράμμισε.

Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή των Ευρωπαίων στη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί μία νέα διάσκεψη δωρητών για τους Παλαιστινίους.

Όσον αφορά την τρομοκρατία, ο γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε, 15 ημέρες μετά την απαγωγή από την Αλ Κάιντα δύο Γάλλων από το Νίγηρα, ότι «κάθε φορά που ένας Γάλλος δολοφονείται από έναν τρομοκράτη η αποφασιστικότητα της Γαλλίας να πολεμήσει ενισχύεται».

«Η Γαλλία είναι στόχος της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών», δήλωσε ο Σαρκοζί. «Κάθε φορά που ένας Γάλλος δολοφονείται από έναν τρομοκράτη η αποφασιστικότητα της Γαλλίας να πολεμήσει ενισχύεται».

Ο γάλλος πρόεδρος αναφερόταν σε δύο νεαρούς Γάλλους 25 ετών, τον Βενσέν Ντελορί και τον Αντουάν ντε Λεοκούρ, που δολοφονήθηκαν στις 8 Ιανουαρίου στο Μαλί κατά τη διάρκεια μίας επιχείρησης για την απελευθέρωσή τους, μία ημέρα μετά την απαγωγή τους από την Aqmi.