Μετά τη Δανία, που ανέφερε πως εξετάζει τα αιτήματα χορήγησης ασύλου περίπου 340 προσφύγων, οι οποίοι έφτασαν στη Δανία μέσω της Ελλάδας, η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα πως «παγώνει» τη διαδικασία επαναπροώθησης στη χώρα μας των προσφύγων.

Σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο, ο Έσκο Ρέπο, εκπρόσωπος των φινλανδικών υπηρεσιών μετανάστευσης ανέφερε: «Είναι σαφές ότι σε όρους συνθηκών ζωής και διαδικασίας (ασύλου), η Ελλάδα δεν είναι ικανή να κάνει σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων».

Είχε προηγηθεί η καταδίκη του Βελγίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επειδή απέλασε εκεί έναν Αφγανό που ζητούσε άσυλο.

Το 2009 σχεδόν 6.000 πρόσωπα ζήτησαν άσυλο στη Φινλανδία και 1.373 πήραν άδεια παραμονής.

Χθες, κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν πως παύουν να επαναπροωθούν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙ, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Δανία, περιμένοντας από την Αθήνα να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής τους.

Στην Ελλάδα, οι αιτούντες άσυλο τίθενται συστηματικά υπό κράτηση, ακόμη και κακοποιούνται από την αστυνομία, αποφάνθηκε το Δικαστήριο του Στρασβούργου σε απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.
Η Αθήνα το 2009 δέχθηκε 16.000 πρώτες αιτήσεις ασύλου και δεν χορήγησε το καθεστώς του πρόσφυγα παρά μόνο στο 0,3% αυτών που το ζητούσαν, έναντι ενός μέσου όρου 31% στην Ευρώπη, ενώ 46.000 αιτήσεις εκκρεμούν εδώ και χρόνια.