Την πολιτική της «Μεγάλης Αυστραλίας» πιέζεται να επαναφέρει στην Αυστραλία η Εργατική κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ και να αυξήσει τον αριθμό των μεταναστών που δέχεται η χώρα.

Σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Μετανάστευσης, η Αυστραλία χρειάζεται τουλάχιστον 180.000 μετανάστες το χρόνο προκειμένου να αντικαταστήσει εκείνους που συνταξιοδοτούνται.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν στραφεί άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά αντίθετα αποφασίσει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών, αυτό θα επιδράσει αρνητικά στον κρατικό προϋπολογισμό, θα χαμηλώσει το βιοτικό επίπεδο και θα αναστείλει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η έκθεση αποτυπώνει και τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με τις καθυστερήσεις που προκαλεί η γραφειοκρατία στη διαδικασία της προσέλευσης ειδικευμένων εργατών στη χώρα, γεγονός που, επίσης, έχει επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Αναφορά στη μελέτη του Υπουργείου Μετανάστευσης γίνεται και στη δραματική πτώση του αριθμού των ξένων σπουδαστών η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται να δεχτεί τις συνέπειες από το χτύπημα δεκάδων χιλιάδων οργισμένων φοιτητών του εξωτερικού που βρέθηκαν μπλεγμένοι στα δίχτυα των μεταρρυθμίσεων του μεταναστευτικού συστήματος για τη μόνιμη εγκατάσταση φοιτητών στη χώρα.

Περίπου 455.000 ξένοι φοιτητές είχαν ήδη στα χέρια τους βίζα όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε αλλαγές, περιορίζοντας τον αριθμό των κλάδων που θα μπορούσαν να απασχοληθούν στην Αυστραλία και αναθεωρώντας τους όρους εισόδου στη χώρα.