Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακάλυψαν στις αρχές του 2024 ότι η ρωσική κυβέρνηση σχεδίαζε να δολοφονήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας ισχυρής γερμανικής εταιρείας όπλων, που παρήγαγε βλήματα πυροβολικού και στρατιωτικά οχήματα για την Ουκρανία, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Δύσης που γνωρίζουν το επεισόδιο.

Η συνωμοσία ήταν ένα μόνο μέρος από μια σειρά ρωσικών σχεδίων που είχαν στόχο τη δολοφονία στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι υποστήριζαν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, ανέφεραν αυτές οι πηγές.

Το σχέδιο για τη δολοφονία του Armin Papperger, ενός ασπρομάλλη άνδρα που ηγήθηκε του γερμανικού τμήματος παραγωγής όπλων για την υποστήριξη του Κιέβου, ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο.

Όταν οι Αμερικανοί έμαθαν για το σχέδιο, ενημέρωσαν τη Γερμανία, της οποίας οι υπηρεσίες ασφαλείας μπόρεσαν στη συνέχεια να προστατεύσουν τον Papperger και να αποτρέψουν τη δολοφονία του. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο είχε προειδοποιηθεί για το σχέδιο από τις ΗΠΑ.

Ραιμένταλ

Για περισσότερους από έξι μήνες, η Ρωσία διεξάγει εκστρατεία δολιοφθοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει στρατολογήσει ντόπιους για τις δολιοφθορές, από εμπρηστικές επιθέσεις σε αποθήκες που συνδέονται με όπλα για την Ουκρανία έως μικροβανδαλισμούς. Όλα σχεδιάστηκαν για να ανακόψουν τη ροή όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία και να αμβλύνουν τη δημόσια υποστήριξη προς το Κίεβο.

Αλλά οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Ρωσία σκόπευε να δολοφονήσει ιδιώτες «έδειξαν» στους δυτικούς αξιωματούχους πόσο μακριά ήταν διατεθειμένη να φτάσει η Μόσχα, σε έναν παράλληλο σκιώδη πόλεμο που διεξάγει σε όλη τη Δύση.

Ο Papperger ήταν ένας προφανής στόχος: η εταιρεία του, η Rheinmetall, είναι ο μεγαλύτερος και πιο επιτυχημένος γερμανικός κατασκευαστής των βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών. Η εταιρεία ανοίγει εργοστάσιο τεθωρακισμένων οχημάτων εντός της Ουκρανίας τις επόμενες εβδομάδες, μια κίνηση που οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι ανησυχεί βαθιά τη Ρωσία.

Ραιμένταλ

Μια σειρά από συνωμοσίες, που δεν αναφέρθηκαν προηγουμένως, εξηγεί τις ολοένα και πιο έντονες προειδοποιήσεις από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ σχετικά με τη σοβαρότητα της εκστρατείας δολιοφθοράς των Ρώσων, κάτι που ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε ένοπλη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη.

«Βλέπουμε δολιοφθορές, βλέπουμε σχέδια δολοφονίας, βλέπουμε εμπρησμούς. Βλέπουμε πράγματα που έχουν κόστος σε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Πιστεύω πολύ ότι βλέπουμε μια εκστρατεία μυστικών δραστηριοτήτων σαμποτάζ από τη Ρωσία που έχουν στρατηγικές συνέπειες».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του ρωσικού σχεδίου και την προειδοποίηση των ΗΠΑ προς τη Γερμανία. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του NSC, Adrienne Watson, δήλωσε ότι «η εντεινόμενη εκστρατεία ανατροπής από τη Ρωσία είναι κάτι που λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη και στην οποία έχουμε επικεντρωθεί σθεναρά τους τελευταίους μήνες».

Ραιμένταλ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν αυτό το θέμα με τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και εργαζόμαστε ενεργά μαζί, για να αποκαλύψουμε και να διακόψουμε αυτές τις δραστηριότητες», είπε.

«Είμαστε επίσης σαφείς ότι οι ενέργειες της Ρωσίας δεν θα αποτρέψουν τους Συμμάχους από το να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Ο Papperger είπε στους Financial Times ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ένα «μεγάλο επίπεδο ασφάλειας γύρω από το πρόσωπό μου».

Αν και δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις απειλές, είπε στους Financial Times ότι το ρεπορτάζ του CNN, που αποκάλυψε την υπόθεση, ήταν αξιόπιστο, λέγοντας: «Νομίζω ότι το CNN δεν κοιτάζει απλώς ψηλά στον ουρανό».

Η Rheinmetall αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά ανέφερε σε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης ότι «λαμβάνονται πάντα τα απαραίτητα μέτρα» σε τακτική διαβούλευση με τις αρχές ασφαλείας.

Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν απαντήσει ακόμη στα αιτήματα για σχόλια, αλλά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει το Βερολίνο για το σχέδιο.

Η Rheinmetall είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπλων στον κόσμο, κατασκευάζοντας πυροβολικό και οβίδες αρμάτων μάχης, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα. Αύξησε σημαντικά την παραγωγή της μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το γερμανικό Der Spiegel.

Παρατηρητές έβλεπαν ένα περιπολικό και αρκετούς αστυνομικούς που οπλοφορούσαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Rheinmetall στη δυτική γερμανική πόλη Ντίσελντορφ, κάθε μέρα για μήνες, ενώ ο Papperger είχε προσωπική προστασία για την ίδια χρονική περίοδο.

Σε δημόσιους χώρους, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναντήσεις συλλόγων, συνοδεύεται πάντα από ασφάλεια που παρέχεται από την αστυνομία από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους ανθρώπους στους οποίους παρέχεται τέτοια προστασία.

Ραιμένταλ

Ο ασπρομάλλης, στιβαρός διευθύνων σύμβουλος εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ουκρανία, φορώντας ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, και δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υποστηρίξουμε την Ουκρανία αποτελεσματικά και αξιόπιστα».

Την άνοιξη, συνάντησε τον Olaf Scholz σε μια ξενάγηση σε χώρο παραγωγής της Rheinmetall γεμάτη με άρματα μάχης Leopard.

Σύμφωνα με τον Guardian, το προφίλ του Papperger έχει ενισχυθεί από τον ρόλο της Rheinmetall στη σύγκρουση, με την εταιρεία να γίνεται μία από τις 40 μεγαλύτερες εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη DAX. Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ και οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά περίπου 44% σε περισσότερα από 38 δισ. ευρώ.

Η Rheinmetall χαρακτηρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στο Κίεβο και ως «αγκάθι» για τη Μόσχα.

Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας, όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο, υποψιάζονταν ότι λόγω της εξέχουσας θέσης του το αφεντικό της Rheinmetall κινδύνευε να γίνει στόχος ρωσικής επίθεσης. Ο κύριος λόγος ήταν ότι η εταιρεία κατασκεύαζε ένα εργοστάσιο για το μαχητικό όχημα πεζικού Lynx στην Ουκρανία και ήθελε να αναπτύξει τη βιομηχανία όπλων στη χώρα.

Η Rheinmetall είναι από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία και θέλει να επεκτείνει την παραγωγή της, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παράγει 700.000 φυσίγγια πυρομαχικών ετησίως. Αν και απαιτείται ένα εκατομμύριο, για να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί επαρκώς έναντι της Ρωσίας.

Ραιμένταλ

Ο ουκρανικός στρατός είναι εξοπλισμένος με μια σειρά όπλων από τον γερμανό κατασκευαστή, συμπεριλαμβανομένων των κύριων αρμάτων μάχης Leopard 1 και οχημάτων μάχης πεζικού Marder.

Επιπλέον, η εταιρεία προμήθευσε στην Ουκρανία βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, τα οποία έπαιξαν κεντρικό ρόλο στον αδυσώπητο πόλεμο φθοράς της Ουκρανίας, και παρείχε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που περιλαμβάνει επισκευή, παράδοση και ανταλλακτικά.

Η εταιρεία λέει ότι είναι εδώ και καιρό στόχος του λεγόμενου υβριδικού πολέμου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Οι πιο πρόσφατες απειλές λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη και θεωρούνται εύλογες, δήλωσε στο Der Spiegel στέλεχος της εταιρείας, προσθέτοντας: «Δεν θα αφήσουμε αυτό να μας αποτρέψει από την αποφασιστική δράση για την υποστήριξη της Ουκρανίας».