«Πατριώτες για την Ευρώπη» ονομάζεται η πολιτική ομάδα που ίδρυσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, με το Politico να κάνει λόγο σε δημοσίευμά του για την «αυτοκρατορία των Αψβούργων που αντεπιτίθεται». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μέσα στον καταιγισμό των πρωτοσέλιδων για τις μεθοδεύσεις του ούγγρου ηγέτη τις τελευταίες ημέρες, το πιο αποκαλυπτικό όσον αφορά τη σχέση του με την εξουσία ήταν η ανακοίνωση στις 30 Ιουνίου στη Βιέννη ότι συγκροτεί τους «Πατριώτες για την Ευρώπη», μια πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Στεκόμενος στο κέντρο της Βιέννης μαζί με συναδέλφους του δεξιούς λαϊκιστές από την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία, ένας θριαμβευτής Ορμπάν ανακοίνωσε τη νέα του λέσχη (που περιλαμβάνει τα βασικά εδάφη των πρώην Αψβούργων: Αυστρία, Βοημία και Ουγγαρία), μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για το ποιος θα είναι επικεφαλής», σημειώνει το Politico.

«Δημιουργούμε έναν πολιτικό σχηματισμό που κατά την άποψή μου θα απογειωθεί σαν πύραυλος και θα γίνει πολύ γρήγορα η μεγαλύτερη ομάδα της ευρωπαϊκής δεξιάς», δήλωσε ο Ορμπάν. «Ο ουρανός είναι το όριο».

Το όνομα της ομάδας περιλαμβάνει μια αντίφραση, δηλαδή αντίθετο από το επιδιωκόμενο νόημά της, όπως το να αποκαλείς έναν γίγαντα «μικροσκοπικό», σημειώνει το Politico. Ενώ οι «πατριώτες» είναι πολλά πράγματα, το να είναι «υπέρ της Ευρώπης» δεν είναι μεταξύ αυτών.

Πάντως, οι μεγαλοστομίες του Ορμπάν έχουν κάποια βάση, καθώς στους «Πατριώτες για την Ευρώπη» έχουν ενταχθεί το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, όπως και η Lega της Ιταλίας, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται ακροδεξιά κόμματα από την Ισπανία μέχρι την Ολλανδία.

Παρόλο που η μεγαλύτερη ομάδα στους «Πατριώτες» είναι οι 30 γάλλοι ευρωβουλευτές, ο Ορμπάν και οι σύμμαχοί του από την «Αυστροουγγρική αυτοκρατορία» θα μπορούσαν να καταλήξουν να κυριαρχήσουν στην ομάδα αν καταφέρουν να προσελκύσουν λαϊκιστικά κόμματα από τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, όπως φαίνεται πιθανό.

Μέχρι τώρα, το μόνο που ένωνε τα κόμματα πίσω από τους «Πατριώτες» ήταν η αμοιβαία δυσπιστία. Για παράδειγμα, το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας πέρασε δεκαετίες ζητώντας αποζημιώσεις από τους Τσέχους για τους Αυστριακούς που εκδιώχθηκαν από την πρώην Τσεχοσλοβακία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εντωμεταξύ, ένα από τα λίγα ζητήματα στα οποία μπορούσαν να συμφωνήσουν οι Τσέχοι, οι Σλοβάκοι, οι Ούγγροι και οι Σλοβένοι ήταν το πόσο πιεστικοί ήταν οι Αυστριακοί.

«Τότε γιατί ξαφνικά ενώνονται; Με μία λέξη: Ορμπάν», σχολιάζει το Politico και σημειώνει πως παρά την υποβόσκουσα δυσπιστία, οι λαϊκιστές αναγνωρίζουν τη συνταγή της νίκης όταν την εντοπίζουν.

«Ό,τι και αν λέει κανείς για τον ούγγρο ηγέτη και τη διπλωματία του τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα ταξίδια σε Κίεβο, Μόσχα και Πεκίνο, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι έχει υπερβολική επιρροή. Στους δεξιούς κύκλους σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, ο Ορμπάν θεωρείται το πρότυπο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Απροσδόκητοι σύμμαχοι

Ακούγοντας για το ταξίδι του Ορμπάν στη Μόσχα την Παρασκευή, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος πρόσφατα επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας, άρχισε τους επαίνους και εξομολογήθηκε ότι έφτασε ακόμα και στο σημείο να ζηλέψει τον ούγγρο πρωθυπουργό.

«Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την απόφασή του να επισκεφτεί το Κίεβο και τη Μόσχα χωρίς δισταγμό», δήλωσε ο Φίτσο του οποίου το κόμμα Smer σκέφτεται να ενταχθεί στους Πατριώτες. «Αν η υγεία μου το επέτρεπε, θα τον είχα συνοδεύσει με χαρά».

Ο Ορμπάν και ο Φίτσο είναι απροσδόκητοι σύμμαχοι. Τις σχέσεις τους έχουν περιπλέξει οι εντάσεις ανάμεσα στις χώρες τους, λόγω της 800ετούς κυριαρχίας της Ουγγαρίας στο σλοβακικό έθνος, που τελείωσε το 1918.

Παράλληλα οι δύο τους προέρχονται από αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος με τον Ορμπάν να προέρχεται από τη δεξιά και τον Φίτσο να είναι ένας πρώην κομμουνιστής που έγινε σοσιαλδημοκράτης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Βίκτορ Όρμπαν

Η προσέγγισή τους εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απήχηση των «Πατριωτών» του Ορμπάν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σημειώνει το Politico και υπενθυμίζει ότι «εκτός από την αυξανόμενη απογοήτευση για αυτό που θεωρούν “βαρύ χέρι” των Βρυξελλών, τους “Πατριώτες” ενώνει και μια πολύ πιο ευνοϊκή άποψη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πόλεμό του στην Ουκρανία».

Με εξαίρεση την Αυστρία, τα ακροδεξιά κόμματα που έχουν ενταχθεί στους «Πατριώτες» μέχρι στιγμής προέρχονται από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι δεν κρύβουν τον σεβασμό τους για τον ρώσο ηγέτη.

«Ο Πούτιν δεν μπορεί να χάσει», δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του την Κυριακή και πρόσθεσε: «Η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να ηττηθεί είναι πολύ δύσκολο να την καταλάβουμε».

Τον συνασπισμό των Αψβούργων του Ορμπάν ενώνει, επίσης, η κοινή τους διαφωνία για τη μετανάστευση από τις μουσουλμανικές χώρες.

«Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορά της, να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και να διατηρήσει την πολιτιστική της ταυτότητα, ακολουθώντας τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών», αναφέρεται στο ιδρυτικό μανιφέστο των «Πατριωτών για την Ευρώπη».

«Με τα κόμματα που εντάχθηκαν στους “Πατριώτες” να έχουν ήδη την εξουσία στην Ουγγαρία και να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις σε Τσεχία και Αυστρία ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου και στις δύο χώρες, η συμμαχία του Ορμπάν θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει σημαντικό πολιτικό μέγεθος σε ολόκληρη την ΕΕ», τονίζει το Politico.