Ο κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου ζήτησε να τεθεί τέλος στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη χρήση όπλων που προμηθεύουν οι σύμμαχοι κατά στόχων σε βάθος εντός της Ρωσίας, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιγνίδι» στον πόλεμο κατά της κατοχής της Μόσχας.

Ο Άντρι Γιερμάκ δεν ανάφερε περιορισμούς κάποιας συγκεκριμένης χώρας, αλλά η δήλωση του έγινε μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος επαναβεβαίωσε την απαγόρευση στην Ουκρανία να πραγματοποιεί επιθέσεις σε βάθος εντός της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα, μετά το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα σε νοσοκομείο παίδων του Κιέβου.

«Αδύνατον να τους πολεμήσουμε»

«Οι εταίροι πρέπει να άρουν τους οποιουσδήποτε περιορισμούς στην χρήση όπλων όχι μόνο από το έδαφος της Ουκρανίας, αλλά να έχουμε την δυνατότητα να απαντήσουμε (στις ρωσικές επιθέσεις) συμπεριλαμβανομένου του εδάφους της Ρωσίας», είπε ο Γιερμάκ μιλώντας στα αγγλικά, σε δημόσιο φόρουμ την τελευταία μέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ 2024.

«Είναι αδύνατον να τους πολεμήσουμε» συνέχισε, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει «κανέναν περιορισμό, ο εχθρός μπορεί να επιτίθεται απευθείας στους αμάχους μας, στα νοσοκομεία παίδων, τα σχολεία ενώ εμείς έχουμε αυτούς του περιορισμούς».

«Θα γίνει μια πραγματική αλλαγή παιγνιδιού» εάν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας άρουν όλους τους περιορισμούς στην χρήση των όπλων τους» και ελπίζω ότι οι εταίροι μας θα το καταλάβουν αυτό και θα συμφωνήσουν τις αποφάσεις τους το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο Γιερμάκ, επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων σε εδάφη ακριβώς εντός της Ρωσίας, από τα οποία υποστηρίζουν τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, αλλά απαγορεύει την χρήση τους σε βάθος εντός του ρωσικού εδάφους.

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα, ο Γιερμάκ είπε ότι η Ουκρανία είναι «ικανοποιημένη» με το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η τελική διακήρυξη της οποίας αναφέρει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί αποτελούν «γέφυρα» για την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.

Το «επόμενο βήμα» θα πρέπει να είναι μια πρπόσκληση προς την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είπε ο Γιερμάκ.

Πηγή: ΑΠΕ