Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε σχεδόν 38.200, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση του The Lancet που δημοσιεύθηκε με τίτλο «Καταμετρώντας τους νεκρούς στη Γάζα: Δύσκολο αλλά αναγκαίο», υποδηλώνει ότι αυτός ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Ο πραγματικός αριθμός πιθανότατα περιλαμβάνει χιλιάδες ακόμη παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια και όσους έχουν υποκύψει στις συνέπειες του πολέμου, όπως ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης.

Στις εκτεταμένες απώλειες ζωών συνέβαλαν οι 14.000 βόμβες, που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αυτές οι βόμβες όχι μόνο έχουν προκαλέσει άμεσες απώλειες, αλλά έχουν επίσης καταστρέψει τις υποδομές της Γάζας, επιδεινώνοντας τις συνθήκες που οδηγούν σε επιπλέον θανάτους.

Η καταστροφή των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, των δικτύων διανομής τροφίμων και των συστημάτων υγιεινής έχει αφήσει τον πληθυσμό σε επικίνδυνη κατάσταση.

Το Lancet υπογραμμίζει τη δυσκολία συλλογής ακριβών δεδομένων λόγω της εκτεταμένης καταστροφής.

«Ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων είναι πιθανώς κατά πολύ μεγαλυτερος. Η μη κυβερνητική οργάνωση Airwars δέχεται λεπτομερείς αξιολογήσεις περιστατικών στη Λωρίδα της Γάζας και συχνά διαπιστώνει ότι δεν περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα των αναγνωρίσιμων θυμάτων στον κατάλογο του υπουργείου. Επιπλέον, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι: Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, το 35% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε καταστραφεί, επομένως ο αριθμός των σορών που εξακολουθούν να είναι θαμμένοι στα ερείπια είναι πιθανότατα σημαντικός, με εκτιμήσεις πάνω από 10.000», ανέφερε.

Η έκθεση προειδοποιεί: «Ο συνολικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μεγάλος λαμβάνοντας υπόψη την ένταση αυτού του πολέμου, τις κατεστραμμένες υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και στέγη, την αδυναμία του πληθυσμού να διαφύγει σε ασφαλή μέρη και την διακοπή χρηματοδότησης της UNRWA, μιας από τις ελάχιστες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας».

Εννέα μήνες μετά τον ισραηλινό πόλεμο, που πυροδοτήθηκε από τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ τεράστιες εκτάσεις της Λωρίδας Γάζας έχουν ισοπεδωθεί και έχουν μετατραπεί σε ερείπια, με τον παλαιστινιακό θύλακα να τελεί υπό πολιορκία με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα.

Πηγή: ΑΠΕ