Η έκθεση της ισραηλινής ερευνητικής επιτροπής για τις δικαστικές επεκτάσεις της στρατιωτικής επίθεσης κατά του διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου για τη Γάζα τον περασμένο Μάιο θα είναι απαλλακτική για το εβραϊκό κράτος, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής έκθεσης της επιτροπής, οι κρατικές δυνάμεις της χώρας έδρασαν στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο όσο αφορά την εφαρμογή του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και τη νηοψία που επενέργησε κατά του στολίσκου.

Σύμφωνα με την εκδοχή των ισραηλινών αρχών, οι στρατιώτες έκαναν χρήση των όπλων τους όταν δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρια από φιλοπαλαιστινίους ακτιβιστές που επέβαιναν στο σκάφος Μαβί Μαρμαρά.

Η επιτροπή, υπό τον απόστρατο στρατοδίκη Γιακόβ Τιρκέλ, συστήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την κυβέρνηση για να εξετάσει τη νομιμότητα της επιχείρησης κατά του τουρκικού πλοίου.

Η επιτροπή εξέτασε τους τελευταίους μήνες τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμύνης Εχούντ Μπαράκ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου δυνάμεων στρατηγό Γκάμπι Ασκενάζι, αλλά κανένας αξιωματικός και οπλίτης που συμμετείχε στην επίθεση δεν επιτράπηκε να παρουσιασθεί ενώπιον της επιτροπής.

Η έκθεση των ισραηλινών αρχών θα διαβιβασθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έχει συστήσει δική του, τετραμελή, ερευνητική ομάδα, στην οποία μετέχουν ένας Τούρκος και ένας Ισραηλινός, για να εξετάσει τα γεγονότα.