Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, έχοντας ήδη επισκεφθεί το Κίεβο, τη Μόσχα και το Πεκίνο, όπως αναφέρεται στη σελίδα του στο Instagram και όπως επιβεβαίωσε η ουγγρική κυβέρνηση.

Η επίσκεψη του Ούγγρου ηγέτη πραγματοποιείται μετά τη συνάντηση που είχε στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μετά την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο, για την οποία δέχτηκε σφοδρές επιπλήξεις από τους συμμάχους του.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, μετέβη σήμερα στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο για μια, όπως τη χαρακτήρισε, “ειρηνευτική αποστολή”.

Η αιφνιδιαστική του άφιξη στην κινεζική πρωτεύουσα έγινε μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα την Παρασκευή, όπου ο Ούγγρος ηγέτης συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ορμπάν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων του οι οποίοι στηρίζουν σθεναρά το Κίεβο και έχουν διακόψει τους δεσμούς τους με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ορμπάν είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα.