Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς η γαλλική εκδοχή του Εξκάλιμπερ. Σύμφωνα με τον θρύλο, βρισκόταν 1.300 χρόνια στον βράχο στην περιοχή Rocamadour.

Πρόκειται για το θρυλικό ξίφος Durandal που ήταν καρφωμένο σε έναν βράχο 10 μέτρα ψηλά για αιώνες.

Είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής και τώρα έχει εξαφανιστεί ενώ φέρεται ότι κλάπηκε και έχει ξεκινήσει έρευνα.

Το Durandal ήταν το ξίφος του Ρολάνδου, ενός θρυλικού ιππότη και αξιωματικού του Καρόλου Μεγάλου στη γαλλική επική λογοτεχνία. Σύμφωνα με τον μύθο, το Durandal ήταν ανθεκτικό στην καταστροφή και το πιο κοφτερό ξίφος που υπήρξε ποτέ στον κόσμο, ικανό να κόψει γιγαντιαίους βράχους με μία μόνο κίνηση.

Οι μαγικές ιδιότητές του περιγράφονται στον επικό ποίημα του 11ου αιώνα «Το Τραγούδι του Ρολάντου» , το παλαιότερο διασωζόμενο σημαντικό έργο της γαλλικής λογοτεχνίας. Το μοναδικό αντίτυπο του στα παλαιά γαλλικά φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Μπόντλιαν στην Οξφόρδη.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση στο Rocamadour, στο τμήμα Lot της Γαλλίας, το Durandal είχε ενσωματωθεί σε βράχο μέσα στην πόλη. Αυτός ο τόπος ήταν ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός σε ρέμα πάνω από ένα παραπόταμο του ποταμού Dordogne.

Ο μεσαιωνικός μύθος αναφέρει ότι πριν δοθεί στον Ρολάντο, ο Καρόλος ο Μέγας το είχε λάβει από έναν άγγελο. Κατά τη διάρκεια της μάχης του Roncevaux Pass, ο Ρολάντος φημολογείται ότι προσπάθησε να καταστρέψει το σπαθί στα βράχια για να το προστατέψει από τους εχθρούς, αλλά οι προσπάθειές του ήταν μάταιες. Τελικά, το πέταξε στον αέρα για να το προφυλάξει. Όμως θαυματουργά εκείνο λέγεται ότι ενσωματώθηκε στην πρόσοψη βράχου του Rocamadour.

Ο τοπικός δήμαρχος Ντομινίκ Λενφάντ δήλωσε ότι η πόλη ήταν συντετριμμένη. «Θα μας λείψει ο Durandal. Είναι μέρος του Rocamadour εδώ και αιώνες και δεν υπάρχει ξεναγός που να μην τον δείχνει όταν επισκέπτεται την περιοχή», είπε στη La Dépêche, γαλλική εφημερίδα. «Το Rocamadour νιώθει ότι του έχει αφαιρεθεί ένα κομμάτι από τον εαυτό του, αλλά ακόμα και αν είναι ένας θρύλος, το πεπρωμένο του χωριού μας και αυτού του σπαθιού είναι συνυφασμένα».

Η αστυνομία προσπαθεί να διαπιστώσει πώς κάποιος μπόρεσε να κλέψει αυτό το σπαθί, καθώς ήταν καρφωμένο δέκα μέτρα ψηλά στο βράχο χωρίς κανέναν τρόπο πρόσβασης όπως αναφέρει η Telegraph.

Ήταν τόσο πολύτιμο για την πόλη, που όταν το Μουσείο Κλονί σχεδίασε να το εκθέσει το 2011, ένας δημοτικός σύμβουλος και ένας ασφαλιστικός φύλακας το συνόδευσαν κατά την επιστροφή του από το Lot στο Παρίσι.