Ο εξόριστος Ρώσος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Νεβζόροφ κατηγόρησε σήμερα τις αρχές ότι υιοθετούν ένα νέο νομικό πεδίο για να εκφοβίσουν τους επικριτές τους, αφότου ρωσικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του συνιστούν «εξτρεμιστική ομάδα».

Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης με απόφαση που έλαβε κατά του Αλεξάντερ Νεβζόροφ και της συζύγου του Λίντια, επιβάλλει απαγόρευση στις υποτιθέμενες εξτρεμιστικές τους δραστηριότητες.

Βάσει της απόφασης, κατάσχονται τρία οικόπεδα, ένα κτίριο, ένα όχημα και ορισμένες μετοχές που ανήκουν στο ζευγάρι, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου.

Ο Νεβζόροφ δήλωσε σε συνέντευξη του στο You Tube, ότι είδε την απόφαση ως μια νομική υπόθεση που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο, το οποίο πιθανώς ανοίγει τον δρόμο για παρόμοιες πράξεις εναντίον άλλων. Είπε ότι η οικονομική πλευρά, είναι λιγότερο σημαντική από το μήνυμα που έχει στόχο να στείλει η απόφαση.

«Αυτή είναι η πρώτη παρόμοια υπόθεση στη νομική ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, φυσικά» είπε ο Νεβζόροφ.

«Το κράτος του Πούτιν δεν δίνει δεκάρα για αυτά τα ψίχουλα που μπορεί να αρπάξει ως αποτέλεσμα αυτών των κατασχέσεων. Φυσικά, πρέπει να εκφοβίσουν τον κόσμο».

Ο Νεβζόροφ που ζει τώρα εκτός Ρωσίας, έγινε δημοφιλής την δεκαετία του 1980 με την ειδησεογραφική εκπομπή του «6000 δευτερόλεπτα», καθώς οι μεταρρυθμίσεις της «γκλάσνοτ» (διαφάνεια) του προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, έδωσαν για πρώτη φορά την δυνατότητα στους δημοσιογράφους, να ασχοληθούν με ειλικρινείς έρευνες για ευαίσθητα θέματα όπως η διαφθορά.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έγινε ένα τακτικός επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του πολέμου στο κανάλι του στο YouTube, στο οποίο είχε περίπου 2 εκατομμύρια συνδρομητές.

Τον Φεβρουάριο του 2023 καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για διασπορά «ψευδών ειδήσεων», για τις ένοπλες δυνάμεις.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι διεξάγει έναν υπαρξιακό πόλεμο στην Ουκρανία που απαιτεί να είναι ο λαός ενωμένος πίσω από τον Πούτιν. Οι αρχές χαρακτηρίζουν τους Ρώσους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και καταδικάζουν τον πόλεμο όντας στο εξωτερικό ως προδότες.

Τον Ιανουάριο η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ψήφησε νόμο που επιτρέπει την κατάσχεση ιδιοκτησίας στην Ρωσία από άτομα που ζουν στο εξωτερικό τα οποίο «δυσφημούν» η διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για τον ρωσικό στρατό, αναπτύσσουν εξτρεμιστική δραστηριότητα ή κάνουν εκκλήσεις να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κανένα τίμημα δεν ήταν πολύ υψηλό για την προσωπική του ελευθερία και είναι ικανοποιημένος με την απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε ο Νεβζόροφ.

Πηγή: ΑΠΕ