Υπέρ της αποποινικοποίησης της παραδοσιακής χρήσης των φύλλων της κόκας τάσσεται το Κίτο με επιστολή που επιδόθηκε στον πρεσβευτή της Βολιβίας στο Κίτο Χαβιέρ Σαράτ, από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κίντο Λούκας.
Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το Σύνταγμα του Ισημερινού, αναγνωρίζει το δικαίωμα των ανθρώπων στην πολιτιστική ταυτότητά τους και την έκφρασή της καθώς η μάσηση φύλλων κόκας αποτελεί μία πανάρχαια συνήθεια στον Ισημερινό, όπως επίσης και στην πλειονότητα των περιοχών των Άνδεων.
Με βάση την Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ιθαγενών πληθυσμών, την οποία έχει συνυπογράψει ο Ισημερινός, υπερασπίζεται το δικαίωμα των ινδιάνων «να ασκούν και να αναβιώνουν τις παραδόσεις και τα πολιτιστικά έθιμά τους».
Εν τούτοις, σε άλλη διακήρυξη του ΟΗΕ για τις ναρκωτικές ουσίες, που χρονολογείται από το 1961, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών και τα φύλλα της κόκας, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της κοκαΐνης.
Η Βολιβία, της οποίας ο πρόεδρος Έβο Μοράλες είναι ο πρώτος ιθαγενής εκλεγμένος ηγέτης, έχει προτείνει μία τροποποίηση της διακήρυξης αυτής, η οποία θα απαλείφει τα φύλλα της κόκας από τον κατάλογο με τα απαγορευμένα.
Ο ίδιος έχει περιλάβει την κόκα ως «εθνική κληρονομιά» στο Σύνταγμα του 2009, ενώ την ίδια χρονιά είχε τολμήσει να μασήσει φύλλα κόκας στη διάσκεψη 53 χωρών μελών της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ στη Βιέννη.
Σε περίπτωση που καμία χώρα δεν φέρει αντίρρηση, η προτεινόμενη τροποποίηση θα ισχύσει αυτόματα από την 31η Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα καλλιεργούνται στη Βολιβία 30.500 εκτάρια κόκας, τα 12.000 από τα οποία ως νόμιμα για την παραδοσιακή χρήση των φύλλων του προϊόντος.